Španělsko má rekordní počty obětí, v Rakousku naopak klesá počet nakažených

  13:23aktualizováno  20:47
Španělsko hlásí doposud největší denní přírůstek obětí koronaviru. Na nemoc COVID-19 zemřelo za poslední den 838 lidí. Naopak Rakousko eviduje nejmírnější vzestup počtu nakažených od začátku epidemie. Některé asijské státy pozorují naopak nárůst nakažených. Rekordní nárůst případů nákazy zaznamenalo Japonsko.
Pozůstalí u rakve člověka, který zemřel na koronavirus. Ve Španělsku prudce...

Pozůstalí u rakve člověka, který zemřel na koronavirus. Ve Španělsku prudce narůstá počet nakažených lidí. (23. března 2020) | foto: Reuters

Obětí koronaviru v posledních dnech ve Španělsku neustále přibývá. V pátek úřady informovaly o 769 mrtvých, v sobotu zemřelo 832 lidí. V neděli počet vyšplhal na 838. Celkem tak nemoci COVID-19 podlehlo v zemi 6 528 lidí. 

Nakažených je v Španělsku skoro 79 000. Oproti sobotě se počet zvýšil o více než 6 500 lidí. 

Šéf španělského úřadu pro nouzové situace (CCAES) Fernando Simón nicméně upozornil, že procentuální přírůstek obětí se snižuje. Zatímco v sobotu se bilance mrtvých zvýšila o 17 procent, v neděli to bylo o 15 procent. U počtu nakažených byl dnešní vzestup dokonce o čtyři procentní body nižší, než v sobotu.

„Jsou to povzbudivá data... Tyto indikátory ukazují do dobrý, nebo dokonce velice dobrý vývoj,“ řekl na tiskové konferenci Simón. Z jeho pohledu je nyní nejdůležitější, aby se zcela nezahltily jednotky intenzivní péče (JIP), kde nyní leží skoro 4 900 pacientů. „Počet lidí na JIP se stále zvyšuje a šest regionů už má plně obsazené veškeré kapacity,“ upozornil. Například v Madridu je aktuálně obsazených více než 1400 z 1500 dostupných lůžek intenzivní péče.

Nejkritičtější situace je nyní podle absolutních čísel právě v Madridu, kde mají téměř 23 000 nakažených a přes 3 000 mrtvých. V přepočtu na počet obyvatel je ale nejvíce infikovaných v severním regionu La Rioja, kde evidují 514 nemocných na 100 000 lidí.

Předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díazová Ayusová, která se sama koronavirem nakazila, v neděli oznámila, že metropole bude v pondělí za oběti držet den smutku, jeho součástí bude i minuta ticha, která začne v pravé poledne.

Premiér Pedro Sánchez v sobotu pozdě večer ohlásil, že všichni pracovníci, kteří nejsou zásadně důležití pro chod země, budou muset zůstat po dva týdny doma, ale s platem, který obvykle dostávají. Španělské odbory toto rozhodnutí přivítaly, zároveň ale varovaly, že těžce zasáhne zejména průmysl a že může vést hluboké ekonomické a sociální krizi.

Španělsko je co do počtu obětí nemoci COVID-19 druhou nejhůře postiženou zemí na světě po Itálii, počtem nakažených se ale řadí až za Spojené státy, Itálii a Čínu.

Někteří španělští zdravotníci a politici tvrdí, že ohromující nárůst počtu obětí lze přisoudit rozpočtovým škrtům, které poškodily španělské zdravotnictví, píše server Politico. Výdaje na zdravotnictví se po uvolnění škrtů zvýšily, ale investice pořád zaostávají za tím, co je potřeba, míní lékař José Félix Hoyo, který pracuje na pohotovosti v Móstoles u Madridu a je šéfem španělské odbočky organizace Médecins du Monde.

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Investice do zdravotnictví poklesly z 6,8 procenta hrubého domácího produktu v roce 2009 na 5,9 v posledním návrhu rozpočtu, což je daleko méně než unijní průměr 7,5 procenta. V důsledku škrtů „je rostoucí počet nových lékařů nezaměstnaných nebo se stěhuje do jiných zemí“, uvedla loňská zpráva EU. Po úsporných opatřeních ubylo nemocničních lůžek a přibylo lékařů a ošetřovatelů pracujících na částečný úvazek, upozornil také dokument. 

Skoro 100 tisíc nakažených v Itálii

V Itálii přibylo za posledních 24 hodin 756 obětí nákazy koronavirem. Je to méně, než v pátek a sobotu, kdy se bilance mrtvých zvýšila o 919, respektive 889. S odvoláním na údaje úřadu civilní ochrany o tom informoval deník La Stampa.

Nemoci COVID-19 už v Itálii od začátku epidemie podlehlo 10 779 lidí, celkový počet infikovaných se blíží 100 000.

Nákaza se za poslední den v Itálii potvrdila u 5217 lidí, což byl nejnižší nárůst nových případů od středy. Celkem je infikovaných 97 689, což je po Spojených státech nejvíce na světě.

Co se týče počtu mrtvých drží Itálie stále smutné prvenství, protože tam zemřela třetina z celosvětového počtu více než 32 000 známých obětí nemoci COVID-19.

V regionech na severu Itálie, které jsou epidemií nejvíce zasažené, nyní počet případů už tak strmě neroste. V Lombardii dnes nakažených přibylo o čtyři procenta na více než 41 000, mrtvých registrují 6360. V Emilii Romagne je případů kolem 13 000 a mrtvých 1448.

Podle úřadů se více než 13 000 lidí z nemoci COVID-19 plně zotavilo, přes 3900 pacientů je ale dál ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

Německo má přes 50 tisíc nakažených a téměř 400 mrtvých

V Německu za 24 hodin zemřelo 64 lidí nakažených koronavirem, počet obětí se tak vyšplhal na 389. Od sobotního rána se počet případů nákazy zvýšil o  3 965 na 52 547, uvádí podle agentury Reuters Institut Roberta Kocha (RKI). 

Institut upozorňuje, že údaje nejsou kompletní, protože zatím neobdržel žádná data z Bádenska-Württemberska, Hesenska a Sárska.

Šéf RKI Lothar Wieler v rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval, že zdravotní systém by v Německu mohl čelit podobnému tlaku jako v Itálii, pokud šíření koronaviru nabere na intenzitě. „Nemůžeme vyloučit, že budeme mít víc pacientů než plicních ventilátorů,“ upozornil. „Musíme samozřejmě předpokládat, že kapacity nebudou dostatečné,“ dodal. Italský úřad pro civilní ochranu tento týden označil nedostatek ventilátorů a ochranných pomůcek za největší problém italského zdravotního systému.

Německo získalo čas, ale problémům s novým koronavirem se nevyhne

Německo má ve srovnání s jinými zeměmi stále nízký poměr počtu úmrtí k počtu potvrzených nakažených. „Je to primárně tím, že testujeme tak mnoho lidí,“ řekl Wieler. Upozornil, že kvůli vysokému počtu testů figuruje v německých statistikách řada mladých lidí, kteří mají pouze mírné symptomy.

Wieler rovněž varoval, že počet úmrtí v Německu by se mohl rychle zvyšovat, pokud by se koronavirus začal šířit v nemocnicích či v domovech důchodců. „Jsme stále na začátku vlny. Mohu jen všechny vyzvat, aby tuto pandemii brali velmi vážně,“ prohlásil. Dodal, že vliv opatření proti šíření koronaviru bude možné posoudit nejdříve o Velikonocích.

Země ve snaze zpomalit šíření koronaviru přijalo řadu opatření, včetně zákazu shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech. Podle šéfa úřadu kancléřky Angely Merkelové nelze až do 20. dubna počítat s uvolněním těchto opatření. Kancléřka, která je sama v domácí karanténě, ocenila, že je Němci v drtivé většině dodržují.

Francie má více než 2600 mrtvých

Ve Francii si koronavirus vyžádal životy dalších 292 pacientů. Celkový počet úmrtí od začátku pandemie tak stoupl na 2606, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje zveřejněné francouzskou vládou.

Ta do každodenní bilance zatím započítává pouze údaje z nemocnic. Úřady ale slibují, že od příštího týdne budou schopny do celkových počtů zahrnout i čísla z domovů důchodců. To nejspíše povede k prudkému zvýšení počtu zaznamenaných úmrtí.

Celkový počet potvrzených případů infekce dosáhl 40 174. O den dříve činil počet úmrtí 2314 a počet potvrzených případů 37.575.

V neděli se v zemi odehrála evakuace více než tří desítek pacientů z přetížených nemocnic z východní části Francie na jihozápad země či do Německa. Pomáhaly při ní vrtulníky francouzské armády, německé vojenské letadlo i pro potřeby zdravotníků upravený rychlovlak TGV.

Nemoc COVID-19, kterou způsobuje koronavirus, si v noci na dnešek podle agentury AFP vyžádala první oběť z řad francouzské politiky. Zemřel Patrick Devedjian, který býval ministrem za prezidentů Jacquese Chiraka a Nicolase Sarkozyho.

V Rakousku nakažených přibývá pomaleji

Rakousko už druhý den po sobě zaznamenalo nejmírnější vzestup počtu nakažených koronavirem od začátku epidemie.  Ve srovnání s údajem před 24 hodinami stoupl do nedělního rána počet pozitivně testovaných o 7,7 procenta, což je dosud nejméně. V sobotu byl přírůstek 7,9 procenta.

Rakouští zdravotníci dosud otestovali přes 46 000 lidí. Z těch, u nichž se nemoc COVID-19 potvrdila, skončilo 931 pacientů v nemocnici, z toho téměř dvě stovky jsou v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče. V důsledku infekce zatím zemřelo 86 lidí. Celkem je v Rakousku přes 8 500 nakažených. 

Švýcarsko má už 12 tisíc nakažených. V přepočtu na obyvatele je za Itálií

Epicentrem nákazy je v Rakousku tyrolský okres Landeck, ve kterém leží například i lyžařské středisko Ischgl a kde připadá 1314 případů na 100 000 obyvatel.

Ve Švýcarsku se počet nakažených koronavirem od soboty zvýšil o více než 1100 na 14 336. Švýcarsko, které má prakticky stejný počet obyvatel jako Rakousko, provedlo už přes 111  000 testů. Pozitivních jich vyšlo 13 procent. Počet obětí koronaviru ve Švýcarsku dosáhl 257, oproti sobotě je to o 22 více. 

V Británii se počet obětí koronavirové nákazy vyšplhal na 1 228, za poslední den tak přibylo 209 mrtvých. Nakažených je 19 522, přičemž testováno bylo více než 127 000 lidí. Informovalo o tom v neděli ministerstvo zdravotnictví.

V sobotu britské úřady ohlásily, že nemoci COVID-19 podlehlo dalších 260 pacientů, což byla dosud nejvyšší zvýšení bilance za jediný den. Počet potvrzených případů infekce se dnes oproti sobotě zvýšil o zhruba 2 500.

Jižní Asie hlásí nárůst počtu případů

Jihoasijské státy oznámily novou a vyšší bilanci nakažených a obětí onemocnění COVID-19.  Nejhorší situace je podle dosavadních statistik v Malajsii, kde se dosud nakazilo 2 470 lidí. Za den přibylo 150 nových případů infekce. 

Thajsko ohlásilo 143 případů nově nakažených, v zemi je celkem 1 388 potvrzených případů. V Indonésii je celkem 1 285 nakažených, Filipíny uvádí 1 418 případů. V Singapuru je 800 nakažených. 

V Austrálii se počet nakažených zvedl o 431. Celkem má 3 809 potvrzených případů nákazy. Australský premiér Scott Morrison doporučil Australanům nescházet se ve větším počtu než dvou lidí a ven nevycházet, pokud to není nezbytně nutné. Lidem starším 70 let doporučil premiér dobrovolnou karanténu.

Rekordní nárůst v Japonsku

Počet nakažených roste i v Japonsku, které se až doposud koronavirové krizi spíše vyhýbalo. Úřady v Tokiu opět zaznamenaly rekordní denní přírůstek nakažených, testy nově potvrdily nákazu u 68 obyvatel. Tři lidé od soboty nemoci COVID-19 podlehli. Celkem japonské úřady evidují 1800 případů nákazy a 55 mrtvých. 

Z 68 nových případů v Tokiu jich více než 20 souvisí s šířením nákazy v nemocnici ve východní části města, kde se dříve prokázala nákaza i u jiných pacientů a zaměstnanců.

Tokijská guvernérka Juriko Koikeová již dříve desítky milionů obyvatel města a jeho okolí vyzvala, aby až do 12. dubna vycházeli z domu jen v nejnutnějších případech.

Dalším ohniskem nákazy v Japonsku je centrum pro postižené v prefektuře Čiba nedaleko hlavního města. Úřady tam v sobotu nákazu potvrdily u dalších 28 lidí, celkový počet nakažených - včetně klientů centra, zaměstnanců a jejich rodin - tak čítá 86.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...