Zdravotníci v Barceloně vezou pacienty do hotelu předělaného na provizorní...

Zdravotníci v Barceloně vezou pacienty do hotelu předělaného na provizorní nemocnici pro nakažené koronavirem. (23. března 2020) | foto: Reuters

Ve Španělsku opět rekordně přibylo obětí, za den zemřelo 849 lidí

  • 20
Ve Španělsku zemřelo dalších 849 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíce za den od vypuknutí epidemie v zemi. Celkem zemřelo ve Španělsku už 8 189 lidí nakažených koronavirem. Informovalo o tom v úterý ministerstvo zdravotnictví. Počet infikovaných vzrostl na 94 417, z nichž se téměř 19 300 uzdravilo.

Nové údaje podle deníku La Vanguardia dokládají, že se přerušil klesající trend nových případů. V pondělí oznámilo ministerstvo zdravotnictví 812 nových obětí, což bylo o necelé tři desítky méně než o den dříve, a poprvé za více než týden bylo v pondělí nových obětí oproti předchozímu dni méně. 

V procentuálním srovnání denní nárůsty počtu nakažených i obětí klesaly od středy, tento trend se ale v úterý přerušil.

Nejvíce postiženým regionem v rámci španělské monarchie je Madrid, kde k úterku zaznamenali celkem 27 509 potvrzených případů a 3 603 obětí. Druhý nejhůře postižený region v zemi je Katalánsko s dosud 18 773 případy nákazy a 1 672 oběťmi.

Vedení madridského regionu od pondělka vyhlásilo kvůli koronavirové pandemii státní smutek. Podle tamní předsedkyně vlády Isabel Díazové Ayusové tak chce region uctít památku všech obětí nemoci COVID-19 ve Španělsku i ostatních zemích. 

V Madridu jsou od pondělí na budovách místních úřadů též vlajky na půl žerdi a každé poledne se tam drží minuta ticha. Tu v úterý držela také Itálie, která má ve světě nejvíc obětí koronaviru – téměř 11 600.

V Madridu nestačí márnice

V madridském regionu kvůli množství obětí nestačí márnice, protože nestíhají pohřební služby, jejichž zaměstnanci rovněž musí dodržovat ochranná opatření. Už v minulém týdnu vznikla dočasná márnice na kluzišti v madridském obchodním centru Palacio de Hielo. 

Od pondělka daly úřady pro tyto účely k dispozici budovu zamýšlenou jako sídlo ústavu soudního lékařství v areálu, který se už několik let staví na okraji Madridu pro sídla soudních institucí.

V pondělí způsobilo podle místních médií zmatek o víkendu oznámené omezení, v němž vláda od pondělka do Velikonoc nařídila zastavit práci v provozovnách, které nejsou nutné pro chod země. Na poslední chvíli ale platnost o den posunula pro ty, které nemůžou činnost ze dne na den přerušit.

V následujících dvou týdnech mají dále fungovat kromě zdravotnických služeb a bezpečnostních složek média, veřejná doprava, zásobování potravinami, ale i restaurace pro dodávání jídel, banky, pošty, veterináři, advokáti či tlumočníci při nutných soudních řízeních nebo rozvoz zboží objednávaného přes internet.

Čísla se zvyšují i v dalších státech

Také Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo zatím nejvíc úmrtí nakažených koronavirem – nákaze podlehlo 128 lidí. Celkem je podle Institutu Roberta Kocha (RKI) obětí epidemie 583, potvrzených infekcí úřad registruje 61 913. Na 16 100 nakažených už se vyléčilo. 

V Rakousku na koronavirus zemřelo už 128 lidí, oproti pondělku o 20 více. Testy nákazu prokázaly u 9772 lidí. Viru se mezitím zbavilo už 1095 nakažených. Rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru s internetovou televizí oe24.TV varoval, že současná situace je stále jen „klidem před bouří“.

Polsko v úterý ráno ohlásilo 77 nových případů infekce. Celkem se nakazilo 2132 lidí, 31 z nich zemřelo. Polský premiér Mateusz Morawiecki ohlásil zpřísnění opatření proti šíření koronaviru na další dva týdny. Patří mezi ně například povinnost občanů zachovávat si dvoumetrový odstup od dalších lidí, vyhrazené hodiny seniorům pro nákup v potravinách a drogeriích nebo uzavření parků, náplavek a dalších míst rekreace.

V Nizozemsku se za uplynulý den zvýšila bilance obětí koronaviru o 175, mrtvých je tak celkem 1039. Nakažených je 12 595, o 845 více než v pondělí.

V Íránu za poslední den zemřelo 141 lidí s koronavirem, celkem je mrtvých už 2898. Nakažených je 44 606, což je o 3111 víc, než v pondělí. Oznámilo to v úterý ministerstvo zdravotnictví.

New Yorku do týdne dojdou ventilátory, v USA může zemřít až 200 tisíc lidí

Počet obětí ve Spojených státech již v pondělí překonal 3000, nakažených bylo zaznamenáno přes 163 000. Podle deníku The New York Times se americká bilance nemoci COVID-19 od čtvrtka ztrojnásobila, přičemž převýšila počet lidí zabitých při teroristických útocích z 11. září 2001.

V Japonsku počet případů nákazy v úterý překročil hranici 2000, obětí je 59. Ministr hospodářství Jasutoši Nišimura prohlásil, že situace je složitá, nedospěla ale ještě tak daleko, aby bylo nutné vyhlásit stav nouze a případný zákaz vycházení.

Ve Vietnamu počet potvrzených případů nákazy přesáhl 200. Země nemá žádné evidované úmrtí. Vietnamský premiér v úterý oznámil, že v zemi začne kvůli koronaviru od středy platit omezení pohybu lidí. Lidé mají zůstávat doma, ven mohou vycházet na nákupy jídla a ve výjimečných případech, venku mají dbát na udržování alespoň dvoumetrové vzdálenosti.

Indonésie má k úterý 1528 potvrzených případů nákazy koronavirem a 136 úmrtí. Země se obává prudkého nárůstu počtu infikovaných i úmrtí způsobených onemocněním COVID-19, ministerstvo zahraničí proto zakáže vstup do země všem cizincům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video