Španělský komik v televizi smrkal do státní vlajky, hrozí mu vězení

  • 74
Komik Daniel Mateo čelí vyšetřování za údajnou urážku státního symbolu. V průběhu komediálního skeče, který vysílala televize, se totiž vysmrkal do španělské vlajky. Už si ho předvolal soud v Madridu. Mateo může skončit až na čtyři roky ve vězení. Hájí se, že dělal jen svou práci.

Devětadvacetiletý španělský bavič podle agentury AP v pondělí u soudu odmítl vypovídat. Uvedl, že potřebuje více času k přípravě své obhajoby.

Mateo také sdělil, že se „obává o image země, když musí klaun předstoupit před soudce jenom proto, že dělal svojí práci“. Oficiálně ho úřady vyšetřují za urážku státního symbolu a podněcování nenávisti, hrozí mu pobyt za mřížemi v délce až čtyř let.

Jeho skeč vyvolal debatu o vlastenectví a hranicích svobodného projevu, co se humoru týče. Někteří diskutující na internetu volají po bojkotu televizního kanálu, který pořad odvysílal. Také žádají reklamní společnosti, aby s kanálem ukončily spolupráci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video