Létala vajíčka i kameny. V Katalánsku protestovaly desetitisíce občanů

  • 55
Po nedělním zadržení vůdce katalánských separatistů Carlese Puidgemonta v Německu vyrazily desetitisíce Katalánců do ulic Barcelony a dalších velkých měst. Část protestujících se střetla s policií a několik z nich bylo zadrženo. Němečtí politici se na tom, zda bylo správné Puidgemonta zadržet, neshodnou.

Davy příznivců katalánské nezávislosti mířily v neděli večer směrem k zastoupení Evropské komise a konzulátu Německé spolkové republiky, píše BBC. Podle španělské tiskové agentury se protestů zúčastnilo 55 tisíc lidí.

Na barcelonských promenádách létala vzduchem vajíčka i kameny. Lidé stojící na balkónech bouchali do hrnců a pánví. Hněv protestujících směřoval zejména k centrální španělské vládě. „Nastal konec revoluce úsměvu, teď už je to vážné,“ volali tři mladí lidé zpoza barikád směrem k policistům.

Die Zeit označil zatčení Puigdemonta jako bod zlomu v katalánském konfliktu. Atmosféra při nedělních demonstracích byla na rozdíl od předchozích klidných protestů vypjatější a nyní se jasně ukáže jak separatistická strategie funguje.

Puigdemont byl v neděli zadržen na dálnici na severu Německa, při průjezdu na cestě do Belgie z Finska. Vůdce katalánských separatistů byl od čtvrtka na návštěvě skandinávské země kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci. Tam jej zastihlo páteční rozhodnutí španělské justice, která jej spolu s 12 dalšími politiky obžalovala ze vzpoury.

Jakmile severská země obdržela od Španělska mezinárodní zatykač, Puigdemont z Finska odjel. Aby se vyhnul kontrolám na letištích, vyrazil vozem. Přes Švédsko, Dánsko a Německo se chtěl dostat do Belgie, kde od loňska žije v exilu.

Rozpor německých politiků

Zadržení katalánského expremiéra vyvolalo rozporuplné reakce mezi německými politiky. Zatímco podle některých by ho spolková republika měla vydat Španělsku, kde Puigdemontovi hrozí až třicetiletý trest kvůli obžalobě ze vzpoury, jiní jsou přesvědčeni, že musí být propuštěn na svobodu.

Němci zatkli Puigdemonta. Katalánci protestují a mluví o gestapu

„Trestní stíhání je zcela zjevně politicky motivované,“ míní mluvčí opoziční Levice pro evropské otázky Andrej Hunko. Místopředseda taktéž opozičních svobodných demokratů (FDP) Wolfgang Kubicki zase vyjádřil názor, že Puigdemont nemůže být do Španělska vydán, protože německé právo nezná trestný čin „vzpoury“.

Europoslanec vládních křesťanských demokratů (CDU) Elmar Brok je naproti tomu přesvědčen, že pětapadesátiletý katalánský politik musí být postaven před španělský soud. „Puigdemont se jednoznačně provinil proti španělskému právu a ústavě,“ řekl Brok listu Neue Osnabrücker Zeitung.

Ministryně spravedlnosti z koaliční sociální demokracie (SPD) Katarina Barleyová v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD případ nechtěla příliš komentovat a zdůraznila, že rozhodnutí je nyní v rukou německé justice.

Případ má na starosti soud v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku, který rozhodne o tom, jestli na Puigdemonta bude uvalena vydávací vazba. Zřejmě to ale nebude tento týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video