Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Španělsko má svého podvodníka Kohouta, dostal se až na recepci ke králi

  • 4
Dvacetiletý student ve Španělsku dokázal zfalšovat dokumenty policie a tajných služeb a proniknout do světa vysoké politiky. Přesvědčil ostatní o tom, že zastává důležité posty ve vládě, a dostal se tak třeba na korunovaci nového španělského krále či do VIP lóže fotbalového stadionu Realu Madrid.

Student ekonomie Francisco Nicolás Gómez-Iglesias už ve Španělsku získal jistou proslulost a veřejnost se baví u fotografií, na nichž si mladík s dětskou vizáží potřásá rukou s králem Felipem VI. (fotku přinesl deník El Mundo)či sedí na konferenci vedle expremiéra José Marii Aznara. Mladík si ale mimo přístupu na přísně střežené akce dokázal zajistit třeba majáček na auto, který používal při dopravních zácpách, a vydělal i dost peněz. Za zprostředkování obchodu s nemovitostmi si pod falešnou identitou vládního poradce nechal zaplatit 25 000 eur (asi 700 000 korun).

Minulý týden byl zatčen a o jeho budoucnosti nyní bude rozhodovat soud, napsal deník The New York Times. Soudkyně Mercedes Pérezová Barriosová se během prvního slyšení po mladíkově zatčení velice podivovala tomu, jak snadno se dali všichni zúčastnění oklamat. „Nerozumím tomu, jak dvacetiletý člověk, který využívá jen svou výmluvnost, dokáže pod svým jménem proniknout na konference a další události a místa, aniž by jeho chování kohokoli znepokojilo,“ uvedla.

Policie se o Gómeze začala zajímat teprve v okamžiku, kdy se neúspěšně pokoušel dostat na akci pořádanou americkou ambasádou. Až poté vyšlo najevo, že student má za sebou už poměrně dlouhou podvodnickou kariéru.

Případ podobný tomu španělskému se stal i v Česku, kde se podobným mystifikacím věnoval Lukáš Kohout. Ten vystupoval jako asistent, vedoucí kanceláře nebo mluvčí exministra zahraničí Jana Kavana. Jeho jménem dokonce objednával lety do exotických destinací. Způsobil škodu 1,6 milionu korun, za což mu v roce 2005 soud vyměřil dva roky podmíněně s pětiletým odkladem. O rok později mu soudy změnily trest na 28 měsíců nepodmíněně, Kohout strávil ve věznici 18 měsíců.

Od té doby proslul řadou dalších mystifikací, vydával se například za mluvčího technoparty CzechTek, organizoval ale také protiromské demonstrace v Šluknovském výběžku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video