Do středoevropského časového pásma přesunul Španělsko v polovině minulého století diktátor Francisco Franco

Do středoevropského časového pásma přesunul Španělsko v polovině minulého století diktátor Francisco Franco | foto: Profimedia.cz

Španělé míří ke změně časového pásma, aby mohli z práce o hodinu dřív

  • 193
O hodinu zpět se v příštím roce posune čas ve Španělsku, pokud vyjde plán vlády podporovaný značnou částí opozice. Konzervativci chtějí vrátit zemi do stejného časového pásma s Británií a Portugalskem, kam patřila ještě v polovině minulého století.

Pracovní doba ve Španělsku končí podle údajů Eurostatu až kolem osmé hodiny večer, kdežto v dalších západních zemích EU je to i o několik hodin dříve. Kvůli tomu, že Španělsko patří do stejné časové zóny jako Česko či Německo se tam rozednívá až o hodinu později než ve východní Evropě a pracovní den začíná i končí později.

„Chtěli bychom, aby pracovní dny končily okolo šesté hodiny a abychom toho docílili, budeme pracovat na dohodě se zástupci zaměstnavatelů i odborů,“ řekla v pondělí podle listu ABC ministryně práce Fátima Báňezová, podle níž by díky tomu mohli Španělé více času trávit s rodinami. Posun do jiného časového pásma by v tom podle ní velmi pomohl.

Změnu podle médií podporuje kromě vládních lidovců také liberální strana Ciudadanos i socialisté, což dává návrhu velmi reálnou šanci na úspěch v parlamentu.

Do středoevropského časového pásma přesunul Španělsko v polovině minulého století diktátor Francisco Franco. Jedinou součástí země, kde platí stejný čás jako v sousedním Portugalsku a Británii, jsou Kanárské ostrovy ležící u západoafrických břehů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video