Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Španělsko hlásí více nakažených než Čína. Za den zemřelo opět přes 800 lidí

  12:18aktualizováno  14:02
Počet nakažených koronavirem ve Španělsku vzrostl za posledních 24 hodin o téměř 6 400 na celkových 85 195 od vypuknutí epidemie v zemi a je už vyšší, než uvádí Čína (asi 82 tisíc). Španělsko je tak v této smutné bilanci už třetí na světě za USA a Itálií. V procentuálním srovnání ale ve Španělsku denní nárůsty počtu nakažených i obětí klesají.

Z celkového počtu 85 195 potvrzených případů nákazy ve Španělsku za předchozí dva měsíce se 16 780 lidí už uzdravilo. Ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že koronavirem se nakazilo i 12 298 zdravotníků, z nichž 85 procent je v domácí karanténě. 

Testy v pondělí potvrdily koronavirus i u šéfa úřadu pro nouzové situace Fernanda Simóna, který do neděle každý den novinářům údaje oznamoval. 

Počet úmrtí se za den zvýšil o 812 na celkových 7 340, což je druhý nejvyšší počet obětí po Itálii. Denní nárůst obětí ve Španělsku je o necelé tři desítky nižší než o den dřív a poprvé za více než týden je tak nových obětí oproti předchozímu dni méně. 

V procentuálním srovnání denní nárůsty počtu nakažených i obětí klesají od středy. Zatímco ten den vzrostl počet nových případů nákazy o 20 procent a obětí o 27 procent, v neděli to bylo o devět procent v případě nakažených a 17 procent v případě obětí. Simón v neděli uvedl, že Španělsko má za sebou nejhorší týden co do počtu obětí. Podle místních médií v něm zemřelo téměř 4 500 nakažených.

Předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díazová Ayusová, která se sama koronavirem nakazila, v neděli oznámila, že metropole bude v pondělí za oběti držet den smutku, jeho součástí bude i minuta ticha, která začne v pravé poledne.

Premiér Pedro Sánchez v sobotu pozdě večer ohlásil, že všichni pracovníci, kteří nejsou zásadně důležití pro chod země, budou muset zůstat po dva týdny doma, ale s platem, který obvykle dostávají. Španělské odbory toto rozhodnutí přivítaly, zároveň ale varovaly, že těžce zasáhne zejména průmysl a že může vést hluboké ekonomické a sociální krizi.

Stále větším problémem jsou kapacity lůžek na jednotkách intenzivní péče. Osm ze 17 španělských autonomních regionů už překročilo své obvyklé kapacity, takže musely tyto jednotky udělat například i z operačních sálů, napsal deník El País. 

Ministerstvo zdravotnictví také vydalo nařízení, podle kterého ceny za pohřby nesmí být vyšší, než byly před vyhlášením nouzového stavu 14. března. Vláda zavedla nouzový stav původně na dva týdny a minulý týden ho parlament o dva týdny prodloužil. Vycházení omezené na nejnutnější případy, jako nákup potravin, léků či cestu k lékaři či do práce, tak bude platit do Velikonoc.

23. března 2020

Rakousko: nakupování jen s rouškami

Hranici 9 tisíc nakažených koronavirem v pondělí překročilo Rakousko, více než stovka infikovaných zemřela. Informoval o tom ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Experti, kteří vládě radí v boji proti nákaze, navrhli ještě více zpřísnit současná preventivní opatření.

Kancléř Sebastian Kurz následně oznámil, že nově bude povinné nosit v obchodech roušky. Stane se tak, až supermarkety budou mít dostatek těchto prostředků, aby je mohly vydávat. Kurz předpokládá, že to bude ve středu.

Na začátku pandemie se v Rakousku počet nakažených každý den zvyšoval o 30 procent, nyní je to průměrně 14 procent. Současná situace ale není podle odborníků příznivá, proto žádají další zpřísnění preventivních opatření. Experti poukazují na nezbytnost rychlého snížení takzvaného reprodukčního faktoru (R), což je číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný.

„Pokud se nepodaří faktor snížit pod číslo jedna, je možné v Rakousku očekávat desítky tisíc mrtvých a zhroucení zdravotnického systému,“ citovala APA z expertního rozboru, který byl podkladem pro dnešní jednání vlády.

Nemoc COVID-19, kterou koronavir způsobuje, byla zatím v Rakousku potvrzena u 9 125 lidí, z nichž 108 nákaze podlehlo. Kvůli těžšímu průběhu nemoci je nyní v zemi tisícovka lidí v nemocnicích, 193 pacientů leží na jednotkách intenzivní péče. Za vyléčené je nyní považováno 636 lidí, řekl ministr zdravotnictví Rudolf Anschober.

Írán: přes 40 000 případů

Jedna z nejvíce postižených zemí světa, Írán, má podle údajů ministerstva zdravotnictví potvrzených 41 495 nakažených, což je ve srovnání s nedělním údajem nárůst o 3 186 nových případů. Evidováno je 2 757 úmrtí. Za minulých 24 hodin přibylo 117 úmrtí, v neděli hlásil Írán 123 nových mrtvých.

Írán má na Blízkém východě nejvíc nakažených i mrtvých. Úřady žádají občany, aby se zdržovali doma, a zakázaly cesty mezi jednotlivými městy.

Čína znovu otevřela obchody, Jižní Korea pomůže rodinám

V pevninské Číně přibylo za neděli 31 případů nákazy koronavirem, čtyři lidé zemřeli. Všechna čtyři úmrtí byla hlášena z provincie Chu-pej, kde šíření koronaviru začalo, všechny nové případy infekce byly naopak opět v jiných částech země. Souhrnná bilance v Číně po víkendu narostla na 3 304 mrtvých, 81 470 nakažených a více než 75 tisíc uzdravených pacientů. 

Nedělní přírůstky v počtu pozitivních testů i obětí COVID-19 jsou nižší než ty ze soboty, informace od čínské vlády tak nasvědčují tomu, že se nákaza v zemi v posledních dnech a týdnech takřka vůbec nešíří. Ve Wu-chanu, kde pandemie odstartovala, se poprvé otevřela některá nákupní centra.

Příchozí stáli ve frontě ve 2,5metrových rozestupech, před vstupem si museli nechat změřit teplotu a prokázat se zeleným kódem uloženým v telefonu ukazujícím, že nepatří mezi nakažené. Většina oznamovaných pozitivních testů se už nějakou dobu týká lidí, kteří do Číny přicestovali ze zahraničí. 

Také v Jižní Koreji v těchto dnech potvrzení nakažení přibývají výrazně pomaleji než v nejhorším období na přelomu února a března. Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) v pondělí ohlásilo denní nárůst bilance o 78 případů, zároveň se dalších 195 pozitivně testovaných pacientů zařadilo mezi uzdravené. Celkem se v zemi infekce prokázala u 9 661 lidí, z nichž 158 zemřelo, přes pět tisíc lidí se uzdravilo.

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pondělí oznámil, že vláda poskytne každé rodině příspěvek v hotovosti ve výši až 820 dolarů, aby se lidé mohli lépe vypořádat s důsledky koronavirové krize. Stát do této pomoci investuje 7,44 miliardy dolarů. 

Japonsko kvůli obavám z šíření koronaviru nebude do země vpouštět cizince cestující z většiny evropských zemí, Spojených států, Číny či Jižní Koreje, napsal v pondělí list Asahi šimbun.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...