Španělská peseta vystřídalo euro v lednu 2002 (ilustrační snímek)

Španělská peseta vystřídalo euro v lednu 2002 (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Španělská vesnička po devíti letech znovu zavedla pesety

  • 91
Malá rybářská vesnice Mugardos na severu Španělska se rozhodla, že znovu zavede pesety. Vzkříšením měny, již před devíti lety nahradilo euro, chce obec hodit záchranné lano místním obchodníkům, které zasáhla finanční krize.

K odvážnému experimentu byli podle BBC podnikatelé z Mugardosu nejdříve skeptičtí. Nyní si ale mnou ruce. Pesetem a také eurem lze v galicijské vesnici platit ve více než 60 obchodech.

Lidé, kteří našli starou měnu zašantročenou ve štrozoku a chtějí se jí zbavit, se do obchůdků jenom hrnou. Tento týden například do krámku s elektronikou zavítal muž, který z kapsy vytáhl 10 tisíc peset.

Staré bankovky prý našel doma náhodou a netušil, co s nimi má dělat. Teď je šťastným majitelem nového toustru. Do Mugardosu jezdí lidé z celého Španělska, ale také cizinci, kteří na začátku roku 2002 propásli tříměsíční lhůtu, kdy pesety měnila každá banka.

Polovina peset se už do Španělska nikdy nevrátí

Místní jsou šťastní, že našli recept na finanční krizi a zřejmě se nemusí strachovat, že by jejich zdroj příjmů jen tak vyschnul. Podle španělské Národní banky, kde je stále možné pesety vyměnit za eura, je stále v oběhu stará měna za 1,7 miliardy euro.

Národní banka ale upozorňuje, že téměř polovina chybějících peset už se do země nikdy nevrátí. Odcestovala totiž v peněženkách turistů.

Ať už jsou zbylé miliony ve starých mincích a bankovkách zmuchlané v letitých kabátech, zapadlé v gaučích nebo pečlivé zaarchivované u sběratelů, Mugardosští doufají, že se jednou dostanou do jejich vesnice.

Mugardos leží v Galicii na severozápadě Španělska

Mugardos leží v Galicii na severozápadě Španělska


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video