Z letadla s poškozeným motorem málem vypadla žena, pasažéři oslavují pilotku

  • 163
Vyšetřovatelé úterní nehody letadla nízkonákladové společnosti Southwest Airlines, kterému se za letu utrhl kryt motoru, identifikovali jedinou oběť katastrofické situace. Je jí třiačtyřicetiletá Jennifer Riordanová. Matka dvou dětí působila jako viceprezidentka ve společnosti Wells Fargo v Novém Mexiku.

„Chybí nám část letadla, takže budeme muset trochu zpomalit,“ říká pilotka Tammie Jo Shultsová na zveřejněné nahrávce z osudného letu. Boeing 737 NG letěl na lince z New Yorku do Dallasu, dvacet minut po startu se však letadlem ozvala hlasitá exploze.

Na dotaz, zda letoun hoří, podle BBC pilotka odpověděla, že ne. „Ale říkají, že je tam díra a někdo vypadl,“ dodala. Byla to Riordanová, kterou poté, co se utrhla část krytu, z letadla málem vysála dekomprese rozbitým okénkem.

Letadlu se za letu utrhl kryt motoru a rozbil okénko. Jeden pasažér zemřel

Ostatní pasažéři ji však stihli zachytit. Další se pak snažili díru ucpat, neúspěšně. Filadelfský komisař hasičů Adam Thiel však uvedl, že posádka i pasažéři „dokázali pár úžasných věcí za velmi složitých okolností“.

„Všude byla krev,“ popsal cestující Marty Martinez. Newyorský pastor Timothy Bourman pro server Philadelphia Inquirer popsal, že měl v tu chvíli pocit, jako by se letadlo „najednou propadlo o 30 metrů“. „Upřímně si myslím, že jsme si v ten moment všichni mysleli, že se zřítíme,“ dodal.

Letadlo nakonec nouzově přistálo ve Filadelfii, kde ošetřili sedm lehce zraněných lidí a vážně zraněnou Riordanovou odvezli do nemocnice. Tam však zemřela. CNN uvádí, že byla viceprezidentka pobočky banky a akciové společnosti Wells Fargo v Novém Mexiku právě na cestě domů.

Kolegové matku dvou dětí popsali jako nadšenou altruistku, která svůj život zasvětila pomoci ostatním. Řídila například dobrovolnickou službu, kterou od roku 2008 prošlo na tisíc lidí. Vedení společnosti ji v prohlášení popsalo jako „známou lídryni, která byla milována a respektována“. 

„Ztratili jsme starostlivou vůdkyni, která byla dlouhou dobu kostrou naší komunity,“ popsal také na starosta Albuquerque v Novém Mexiku Tim Keller a dodal, že její neúnavná filantropie udělala z jejich města lepší místo a Riordanová jim bude „příšerně chybět“.

Její rodina pak na Facebooku zveřejnila prohlášení, ve kterém prosí o respekt ke svému soukromí. „Musíme oplakat její ztrátu, ale i oslavit vliv, který na nás všechny měla. Při její památce, prosím pamatujte - vždy buďte hodní, milující, laskaví a ochotní se podělit.“

18.dubna 2018 v 01:59, příspěvek archivován: 18.dubna 2018 v 11:03

FROM THE FAMILY OF JENNIFER RIORDAN: "In her memory--please remember to always be kind, loving, caring, and sharing."

The family of Jennifer Riordan, who passed away following the incident on Southwest flight #1380, has released these photos of her and this statement.

"Jennifer Riordan has passed away as a result of previously reported events on Southwest Airlines flight #1380. Jennifer’s vibrancy, passion and love infused our community and reached across our country. Her ...impact on everything and everyone she touched can never be fully measured. But foremost, she is the bedrock of our family. She and Mike wrote a love story unlike any other. Her beauty and love is evident through her children. We are so appreciative of the outpouring of support from family, friends and our community. We do ask that those who seek to express their condolences and prayers as well as media outlets respect our privacy at this time. Our family and friends need this time to both grieve and celebrate Jennifer’s impact on us all. In her memory--please remember to always be kind, loving, caring, and sharing."

Nehodu nyní prošetřuje Federální letecká správa a Úřad pro bezpečnost civilního letectví (NTSB), který na místo vyslal vyšetřovací tým. Předseda úřadu Robert Sumwalt uvedl, že na místě, kde se kryt utrhl, je znát únava materiálu.

„Nehoda je velmi neobvyklá a my ji bereme extrémně vážně,“ ujistil s tím, že vyšetřování může trvat dvanáct až patnáct měsíců. Riordanová je první obětí podobné tragédie v historii Southwest Airlines. Během amerického komerčního letu naposledy zemřel pasažér v roce 2009, dodává BBC.

To, že nakonec zemřela jen Riordanová z celkových 144 pasažérů a pěti členů posádky, cestující připisují pilotce Shultsové. Ta jako jedna z prvních žen létala u námořnictva se stíhačkami F-18 a v katastrofické situaci zachovala klid a s letadlem dokázala rychle klesnout, čímž zabránila dekompresi. Bezpečně také s poškozeným strojem přistála. 

„Pak prošla uličkou, promluvila si s pasažéry a ujistila se, že jsou v pořádku,“ cituje server ABC jednoho z cestujících. „Má nervy z oceli. Já té dámě tleskal,“ dodal další. Jeden z cestujících chce také pilotce poslat přání k Vánocům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video