Sousoší italského umělce Davida Dormina zobrazuje trojici takzvaných...

Sousoší italského umělce Davida Dormina zobrazuje trojici takzvaných whistleblowerů - zleva Chelsea Manningovou (dříve Bradley Manning), Juliana Assange a Edwarda Snowdena (1. května 2015). | foto: AP

Vyzradili největší tajemství USA. Teď mají v Berlíně bronzovou sochu

  • 522
Máte co říct? Pak se postavte vedle Edwarda Snowdena, Jualiana Assange a Chelsea Manningové, vzkazuje autor bronzového sousoší na berlínském Alexanderplatzu. Trojice těch, kteří vyzradili největší tajemství USA, má v Berlíně od pátku svoji vlastní bronzovou sochu. Nabádá ke svobodě slova a šíření informací.

Trojici takzvaných whistleblowerů, kteří světu vyzradili citlivé dokumenty řady vlád v čele s tou americkou, odhalili na Prvního máje sochu na berlínském Alexanderplatzu aktivisté a členové německé Strany zelených, uvedl server euronews.

Dílo italského umělce Davida Dormina nazvané Máte co říct? vzniklo na podporu svobody slova a svobodného šíření informací.

„Vybral jsem si tyto tři ikony, protože ztratily svoji svobodu, aby nám řekly, jak důležité je znát pravdu,“ vysvětlil Dormino svůj záměr stanici Deutsche Welle. „Vedle Snowdena, Assange a Manningové, kteří jsou všichni vyobrazeni na židlích, je čtvrtá židle určená pro kohokoliv v Berlíně, kde se chce postavit a říct cokoliv, co chce,“ říká.

A hned první den po odhalení této možnosti využilo několik stovek lidí. „Zazněly různé věci. Od politiky přes žvanění až po ticho. Byli to lidé, kteří zoufale chtějí pomoci Jualianovi, Bradleymu (vojínu Bradleymu Manningovi loni v dubnu soud povolil změnu jména na Chelsea Elisabeth a letos v únoru posléze i hormonální změnu pohlaví, pozn. red.) a Edwardovi přes lidi, kteří nemají tušení, co jsou zač,“ dodává Dormino. 

Snowden a Assange se skrývají před stíháním

Zakladatel serveru WikiLeaks Assange pobývá už téměř tři roky ve strachu před vydáním do Švédska na ekvádorské ambasádě v Londýně. Krátce poté, co nechal zveřejit tajné americké materiály z války v Iráku a Afghánistánu, byl zapleten do aféry, v níž je před švédskými úřady podezřelý ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Julian Assange přednáší své prohlášení na balkoně ekvádorské ambasády v...
Edward Snowden jako technický asistent dříve pracoval pro CIA a NSA. Tisku...
Americký vojín Bradley Manning přijíždí k soudu na základně Fort Meade (30....

Takzvaní whistlebloweři Julian Assange, Edwars Snowden a Chelsea Manningová, dříve Bradley Manning.

Švédská justice ho chce vyslechnout, a vydala proto na něj zatykač. Assange se ale obává, že ho Švédové vydají do Spojených států, kde může být za zveřejňování citlivých vládních materiálů odsouzen i k trestu smrti. 

Rozvědky dokáží obejít většinu internetového šifrování, ukázal Snowden

Před stíháním se skrývá také Snowden. Bývalý pracovník amerických tajných služeb, který předloni vyzradil tajné informace ohledně sledování lidí bezpečnostními službami USA, uprchl z vlasti přes Hongkong a nyní pobývá v Rusku, které mu udělilo povolení k pobytu.

Podle právníka žije v pronajatém bytě v Moskvě a živí se jako konzultant ve firmě podnikající v informačních technologiích. Nedávno se nechal slyšet, že by se pod podmínkou nezaujatého soudního procesu chtěl vrátit do USA.

Jako jediná z trojice whistleblowerů se stíhání čelem postavila Chelsey Manningová, dříve vojín Bradley Manning. Nyní si odpykává pětatřicetiletý trest za špionáž, který jí v roce 2013 vyměřil americký vojenský soud za vyzrazení zhruba 700 tisíc utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Vojín je v letech 2009 a 2010 předal serveru WikiLeaks, který je rozšířil. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video