Vojenské cvičení v Jižní Koreji. (4. 9. 2017)

Vojenské cvičení v Jižní Koreji. (4. 9. 2017) | foto: AP

Soul získá těžké hlavice. S USA se dohodl na zrušení váhového limitu

  • 352
Spojené státy se s Jižní Koreou dohodly na zrušení váhového limitu hlavic korejských raket, který vzájemná úmluva dosud stanovovala na 500 kilogramů. Americký prezident Donald Trump zároveň kývl na prodej vojenské techniky za „miliardy dolarů“ spojenecké zemi.

Spojené státy s Koreou dlouhodobě vojensky spolupracují, což Washington podmiňuje některými limity pro korejskou výzbroj. Soul již v minulosti dosáhl zvýšení dráhy doletu svých raket a nyní podle prohlášení Munova úřadu Trump přistoupil na korejskou žádost o zrušení váhového limitu pro hlavice, o které Korea usilovala již delší dobu.

Putin varuje

Uvalení tvrdších sankcí na KLDR kvůli jejímu jadernému a raketovému zbrojnímu programu by nezměnilo postoj vůdců v Pchjongjangu, ale mohlo by způsobit rozsáhlé lidské utrpení. Uvedl to v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Ten jaderný test KLDR odsoudil, varoval však před „stupňováním vojenské hysterie“ kolem Severní Korey, které by podle něj mohlo vést ke „globální katastrofě“.

Pchjongjang se nevzdá svého jaderného programu, dokud se nebude cítit bezpečně, zdůraznil Putin. K řešení krize na Korejském poloostrově je podle něj zapotřebí dialog. Míní, že byly sankce jako způsob, jak ovlivnit severokorejské vůdce, vyčerpány. Moskva je nicméně ohledně sankcí ochotná diskutovat o některých detailech, dodal.

Americký prezident se v telefonátu se svým korejským protějškem Mun Če-inem shodl na potřebě přijetí tvrdších sankcí proti KLDR v reakci na nedělní severokorejský jaderný test.

Státníci domluvili také obří obchod s vojenským materiálem. „Prezident Trump v zásadě souhlasil s prodejem amerického vojenského vybavení v hodnotě miliard dolarů Koreji,“ uvedl v prohlášení Bílý dům.

K rozhovoru obou prezidentů došlo krátce poté, kdy Trump zvolil nezvykle ostrou rétoriku na adresu Soulu kvůli Munově snaze řešit konflikt se severním sousedem diplomatickou cestou.

Bezprostředně po nedělním jaderném testu KLDR Trump jihokorejskému vedení vzkázal, že „vidí, jak jsem říkal, že jejich řeči o ústupcích Severní Koreji nefungují“.

Někteří poradci podle médií Trumpa varovali, aby směrem k zásadnímu americkému spojenci v oblasti volil vstřícnější přístup a neriskoval diplomatickou roztržku ve chvíli, kdy Jižní Koreji zároveň hrozí vypovězením obchodní dohody.

Washington v pořadí šestou jadernou zkoušku KLDR tvrdě odsoudil a USA chystají návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN počítající s přijetím velmi tvrdých postihů.

Soul testoval i námořnictvo

Jihokorejské námořnictvo uspořádalo v úterý v Japonském moři vojenské cvičení. Soul už v pondělí nařídil pozemní a letecké manévry. To vše v reakci na zkoušku vodíkové bomby, kterou o víkendu provedla Severní Korea.

Námořního cvičení u východního pobřeží Jižní Koreje se účastnily válečné lodě včetně fregaty vážící 2 500 tun, tisícitunové hlídkovací lodi a několika raketových lodí. Cílem byl nácvik odvetných opatření v případě severokorejských provokací, oznámilo ministerstvo obrany v Soulu.

Další cvičení námořnictva se u jižních břehů Korejského poloostrova uskuteční podle ministerstva od středy do soboty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video