ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Manželovi vařte a nepřiberte, Soul čelí kritice za příručku pro těhotné

  • 38
Správa jihokorejské metropole Soul se potýká s vlnou kritiky kvůli příručce pro těhotné ženy, kterou umístila na své webové stránky. Nadcházejícím rodičkám v ní radila, jak zhubnout či jak se postarat o rodinu před odchodem do porodnice. Podle kritiků jsou zásady sexistické a plné stereotypů.

Příručka se objevila na stránkách informačního centra Soulu pro těhotenství a porod už v roce 2019, pozornosti se jí však na sociálních sítích dostalo až minulý týden. Městské úřady soubor doporučení po vlně kritických komentářů z webu raději stáhly.

V zásadách si ženy mohly přečíst rady, aby před porodem a odchodem do nemocnice zajistily jídlo, oblečení a další denní potřeby pro manžela a rodinu. 

Pokud chtěly zhubnout, měly si na viditelné místo pověsit oblečení v menší velikosti, které je prý bude k dosažení potřebné váhy motivovat. Budoucím matkám také doporučovala, aby příliš neutrácely za oblečení pro děti.

Jižní Korea má jednu z nejnižších porodností na světě, uvádí Populační fond OSN (UNFPA). Země se tak snaží dělat vše proto, aby porodnost zvýšila; tyto snahy však brzdí přístup vlády, který často odráží ve společnosti rozšířený sexistický pohled na svět, píše Reuters.

Jako dítě, ale levnější. Jihokorejci si raději pořizují mazlíčky a vymírají

Městská vláda v Soulu na začátku tohoto týdne v prohlášení přiznala, že vydané zásady, převzaté z webových stránek ministerstva zdravotnictví, dostatečně nezkontrolovala. 

Slíbila zároveň, že překontroluje obsah městských webů a zaměstnance proškolí ohledně rovnoprávnosti žen a mužů.

Není to poprvé, co si snahy jihokorejské vlády o zvýšení porodnosti vysloužily ostrou kritiku. V roce 2016 tamní ministerstvo vnitra vydalo na internetu mapu, která ukazovala počet žen v plodném věku v jednotlivých městech, okresech a regionech.

3. února 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video