Sluneční brýle masového vraha Unabombera

Sluneční brýle masového vraha Unabombera | foto: AP

Unabomber, Oklahoma, Virginie... Breivik není první odsouzený atentátník

  • 17
Ač se mnoho šílených střelců a osamělých bombových atentátníků k soudu nedostane, není Anders Breivik prvním, nad kterým byl vynesen rozsudek. Váhu trestu si vyslechl Unabomber, strůjce výbuchu v Oklahoma City, střelci z okolí Washingtonu a mnoho dalších. Podívejte se na přehled těch nejznámějších.

Před sídlem amerických federálních úřadů v Oklahoma City explodovala 19. dubna 1995 dodávka s výbušninami. Detonace a pád budovy si vyžádaly 168 obětí, dalších 700 lidí bylo zraněno. Útok provedl Timothy McVeigh, vyznamenaný veterán války v Perském zálivu.

Rozsudek nad Breivikem

Chtěl tak pomstít dva roky starý útok FBI na sídlo davidiánů Davida Koreshe v texaském městě Waco, kde zahynulo přes 80 členů sekty. McVeigh byl v červnu 1997 odsouzen k trestu smrti, jeho komplic Terry Nichols dostal doživotí. Další aktér atentátu Michael Fortier dostal výměnou za spolupráci 12 let vězení a v lednu 2006 byl za dobré chování propuštěn. McVeigh byl popraven injekcí 11. června 2001.

Dne 28. dubna 1996 se celkem 35 lidí stalo oběťmi řádění mentálně postiženého Martina Bryanta v Port Arthuru v Austrálii. Osmadvacetiletý Bryant byl 22. listopadu téhož roku odsouzen k doživotnímu trestu vězení. Posudky psychiatrů konstatovaly, že má sice inteligenční kvocient jedenáctiletého dítěte, dokáže však rozeznat dobro od zla a je za své jednání plně odpovědný.

Geniální Kaczynski

Za šestnáct teroristických útoků v letech 1978-1995, při kterých zahynuli tři lidé, byl 4. května 1998 odsouzen k doživotí bez možnosti propuštění Theodore Kaczynski. Původně byl geniálním matematikem, později žil jako poustevník ve srubu v Montaně, kde vyráběl pumy, které poštou posílal svým domnělým nepřátelům.

Soud je minul

1. srpna 1966 - Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku.

26. dubna 1982 - Opilý jihokorejský policista U Pom-kon se doma pohádal se ženou a poté v amoku v několika vesnicích postřílel 57 lidí a 35 zranil. Nakonec spáchal sebevraždu. Až do útoku Breivika se jednalo o nejkrvavější obdobný případ.

25. února 1994 - Židovský osadník Baruch Goldstein postřílel v Hebronu v mešitě při modlitbě 29 Arabů a 100 jich zranil. Poté byl ubit rozlícenými věřícími.

13. března 1996 - Na základní škole ve skotském městě Dunblane postřílel Thomas Hamilton 16 dětí a jejich učitelku, 15 dětí bylo zraněno. Poté spáchal sebevraždu.

26. dubna 2002 - Na Gutenbergově gymnáziu v Erfurtu zastřelil bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe.

16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě přišlo o život 32 lidí; vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec spáchal sebevraždu. Střelec, který byl posedlý násilím, měl v minulosti problémy s univerzitní policií a byl léčen na psychiatrii.

Do dějin vstoupil jako Unabomber, protože útočil proti univerzitám a leteckým společnostem. Kaczynski motivoval své činy odporem k průmyslové civilizaci a láskou k přírodě.

Na stopu policii přivedl Kaczynského bratr David, jenž po přečtení Unabomberova manifestu úřady upozornil na mnoho paralel s dopisy, které psal jeho bratr domů. Podle odborníků celé pasáže tohoto textu opsal odsouzený norský atentátník Anders Behring Breivik.

Duševně narušený Rakušan Franz Fuchs byl 10. března 1999 odsouzen k doživotí za spáchání série 28 bombových a dopisových atentátů v Rakousku a Německu. Způsobily smrt čtyř lidí a 15 dalších vážně zranily. Většinu adresátů výbušných zásilek tvořili příslušníci národnostních menšin či obhájci utečenců. Snad nejznámější obětí Fuchse, který při jednom útoku sám přišel o ruce, byl někdejší starosta Vídně Helmut Zilk, který ztratil tři prsty na ruce. V únoru 2000 spáchal Fuchs sebevraždu.

Útok na olympiádě a střelba okolo Washingtonu

Při nahodilé kontrole zadržela policie v Severní Karolíně 31. května 2003 Erika Rudolpha. Tento truhlář a stoupenec náboženského hnutí Christian Identity měl na svědomí několik atentátů na území USA. Při tom největším, v roce 1996 na olympijských hrách v Atlantě, zahynul jeden člověk a více než 100 lidí bylo zraněno. Další směřovaly proti potratovým klinikám a klubu homosexuálů. Rudolph byl v roce 2005 odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.

V americkém státě Virginie byl 11. listopadu 2009 popraven John Allen Muhammad, který v roce 2002 se svým komplicem zastřelil z úkrytu svého vozu speciální puškou deset lidí. Muhammad, veterán z války v Perském zálivu, a jeho mladý společník Lee Boyd Malvo v roce 2002 svými útoky paralyzovali americké hlavní město Washington a další státy.

Muhammad byl v roce 2004 odsouzen ve Virginii k trestu smrti za jednu z vražd. V době, kdy očekával výkon trestu, jej úřady vydaly do Marylandu, kde byl usvědčen ze šesti vražd a odsouzen k šesti doživotním trestům vězení bez možnosti propuštění. Malvo byl odsouzen k doživotí.

Norský atentátník Anders Behring Breivik byl 24. srpna 2012 odsouzen k trestu 21 let vězení, který může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti. Soud v Oslu shledal pravicového extremistu vinným ze spáchání pumového útoku před vládním úřadem v centru Osla a střelby v táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utoya, při nichž loni 22. července zahynulo 77 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video