Francie soudí političku Marine Le Penovou kvůli přirovnání muslimských...

Francie soudí političku Marine Le Penovou kvůli přirovnání muslimských modlitebníků v ulicích k okupaci. Toho se měla dopustit v roce 2010. (20. října 2015) | foto: Reuters

Le Penová unikla trestu, soudu slova o muslimské okupaci nevadí

  • 129
Francouzští soudci v úterý osvobodili vůdkyni krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou. Političce hrozil rok vězení za výrok z roku 2010. Řekla, že muslimské modlitby na ulici připomínají nacistickou okupaci. Verdikt soudu uvádí, že Le Penová využila svobody slova.

Osvobozující verdikt se očekával, protože zproštění viny navrhla i státní prokuratura s odůvodněním, že Le Penová v zásadě použila svého práva na svobodný projev a že kritizovala spíše několik jednotlivců než celou muslimskou komunitu.

Její výrok prošetřovala policie, ale následně šetření odložila. Případu se pak chopilo několik nevládních organizací, které Le Penovou obvinily z podněcování diskriminace na základě víry, násilí a nenávisti proti skupině osob.

Záležitost se tak přece jen dostala k soudu (více zde), ale byla vyřízena v řádu minut. V případě odsouzení hrozilo Le Penové až rok vězení a pokuta 45 tisíc eur (1,2 milionu korun).

Předsedkyně Národní fronty se k soudu nedostavila, k osvobozujícímu rozsudku se však vyjádřila na Twitteru. „Po pěti letech pomluv (přichází) osvobození. A kolik pomlouvačů teď přednese své omluvy?“ ptá se ironicky Le Penová.

15.prosince 2015 v 14:51, příspěvek archivován: 15.prosince 2015 v 17:38

Cinq ans de calomnies, une relaxe... Et maintenant combien de diffamateurs présenteront des excuses ? MLP

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video