Protiamerické graffiti na zdi bývalé americké ambasády v Teheránu (8. května...

Protiamerické graffiti na zdi bývalé americké ambasády v Teheránu (8. května 2018) | foto: AP

Soud OSN řeší íránskou stížnost na USA. Írán se domáhá přerušení sankcí

  • 26
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pondělí začal projednávat íránskou stížnost na Spojené státy. Teherán v ní tvrdí, že Washington nedávným znovuzavedením protiíránských sankcí porušil bilaterální dohodu o přátelství a ekonomických vztazích z roku 1955. Írán doufá, že soud OSN vydá předběžné opatření proti USA a sankce přeruší.

Jednání v Haagu by měla trvat čtyři dny,  informovala v pondělí agentura AFP. „Spojené státy veřejně šíří politiku, jejímž cílem je co nejvíce poškodit íránskou ekonomiku, íránské státní příslušníky a podniky,“ řekl v pondělí v Haagu člen íránské delegace a právní poradce Mohsen Mohebí.

USA zavedly první část sankcí vůči Íránu tento měsíc, další sankce mají následovat v listopadu. Učinily tak poté, co americký prezident Donald Trump letos v květnu oznámil odstoupení od jaderné dohody světových mocností s Íránem z roku 2015. Dohodu uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama.

Mezinárodní jadernou dohodu s Íránem podepsaly USA, Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU. Teherán se v dokumentu zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za odvolání sankcí. Díky dohodě se zahraničním firmám otevřel přístup na osmdesátimilionový íránský trh.

Rozhodnutí soudu OSN o případném pozastavení sankcí může trvat několik měsíců a konečný verdikt může podle expertů přijít až za několik let.

Trump obnovil sankce proti Íránu, chce vyvinout „maximální tlak

Podle právníků mohou USA u soudu argumentovat mimo jiné tím, že smlouva USA a Íránu o přátelství, která vstoupila v platnost v roce 1957, už neplatí vzhledem k nepřátelským vztahům mezi signatáři za posledních několik dekád. Podle expertů navíc smlouva obsahuje klauzuli, která umožňuje „zavést jakékoli opatření na ochranu nezbytných bezpečnostních zájmů“.

Vystavíme Írán dosud nevídanému tlaku, řekl v květnu ministr zahraničí USA:

21. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video