Kilauea dál soptí, tisíce lidí opouštějí domovy. Bojí se, že je láva odřízne

  • 6
Láva z havajského vulkánu Kilauea hrozí zablokovat silnici, která je hlavní únikovou trasou pro obyvatele pobřežních oblastí největšího havajského ostrova. Někteří lidé přesto považují živel za atrakci. Vymrštěný kus žhavého magmatu přitom v sobotu vážně zranil muže, který pohyb lávy sledoval.

Živel, který obyvatele Havaje sužuje už třetí týden, podle záchranářů začal bezprostředně ohrožovat životy obyvatel. Informovala o tom agentura Reuters.

Hlavní silnici láva přehradí zřejmě už v noci na pondělí, pokud se její postup nezpomalí. Týmy záchranářů se snaží zprovoznit náhradní komunikaci, kterou zavalil vývěr magmatu v roce 2014. Mohutné buldozery odstraňují vrstvy ztvrdlé horniny v délce téměř dvou kilometrů.

Obyvatele ostrova a turisty, pro které je erupce Kilauey atrakcí, policie varovala před rychlým postupem valící se roztavené horniny, z níž mohou „vystřelovat“ až několikametrové žhavé kusy. Jeden z nich těžce zranil muže, který z balkonu svého bytu živel pozoroval. Na několika místech láva vytvořila „fontány“ vysoké až šest metrů.

Havajská sopka Kilauea vybuchla, popel zasypal obce v okolí

V sobotu bylo z okolí sopky nuceně vystěhováno kolem 2 tisíce lidí, tisíce jich navíc opustily svá obydlí dobrovolně. Havajská národní garda se podle Reuters připravuje na další evakuace.

Proudy magmatu podle vulkanologů putují i pod zemí a mohou proniknout na povrch i v místech vzdálených od kráteru sopky. Ten se v posledních hodinách znovu dvakrát probudil a vychrlil sloup dýmu a popela do výše tří kilometrů.

Sopka Kilauea vybuchla 17. května po dvou týdnech vulkanické aktivity:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video