Popel, láva, evakuace tisíců lidí. Na Filipínách ožila sopka

  • 21
Z filipínské sopky Taal v pondělí začala vytékat láva. Podle tamních úřadů hrozí nebezpečí erupce. Sopka už od neděle chrlí dým a popel, což si vyžádalo evakuaci asi deseti tisíc obyvatel a několika desítek turistů. Bylo nařízeno i dočasné přerušení provozu letiště v Manile. Úřady však během pondělního rána provoz částečně obnovily.

Podle agentury Reuters v pondělí ráno letiště provoz částečně obnovilo, ale počet povolených příletů bude omezen. Přednost dostanou odlety, aby se uvolnila letištní plocha. 

Agentura AFP napsala, že v Manile zaznamenali několik zemětřesení. Město pokrývá popel z Taalu, vzdáleného zhruba šedesát kilometrů od metropole. V pondělí ráno bylo v náhradních ubytovnách pro evakuované okolo deseti tisíc lidí.

„Nemohli jsme spát, dům se třásl od večera. Nikdo z nás nespal, připravovali jsem se na odchod,“ řekla jedna z evakuovaných Lia Monteverdeová. V oblasti sopky zůstanou zavřené školy, vládní úřady i burza.

Filipínský institut vulkanologie a seismologie zvýšil úroveň poplachu z druhého na čtvrtý stupeň na pětibodové škále. Tím se naznačuje „magmatický neklid“, který by mohl vést k nebezpečným erupcím. 

Taal leží na hlavním filipínském ostrově Luzon v provincii Batangasje a je to druhá nejaktivnější sopka na Filipínách. Server stanice BBC píše, že v minulých 450 letech sopka vybuchla 34krát.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) žije v okruhu 14 kilometrů od sopky na 450 tisíc lidí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue