Sonda Deep Impact

Sonda Deep Impact - Počítačová animace sondy Deep Impact v kosmu. (12. ledna 2005) | foto: NASA

Sonda odstartovala na cestu ke kometě

  • 6
Triky z filmových pláten se pomalu stávají realitou. NASA vyslala do vesmíru sondu, která vypálí raketu ke kometě Tempel 1. Její náraz do povrchu tělesa by měl vytvořit kráter a nechat kamerám nahlédnout blíž do nitra komety.

INFOGRAFIKA zde

Sondu Deep Impact, nesoucí průzkumnou raketu, vynesla z Mysu Canaveral raketa Boeing Delta 2.

Loď bude putovat vesmírem šest měsíců, než se střela o hmotnosti 360 kilogramů dostane k povrchu Tempel 1. Narazit by měla 4. července.

"Deep Impact bude první misí, které se podaří odstranit některou ze svrchních vrstev komety a proniknout blíže k jádru," řekl k projektu Tom Morgan, jeden ze zúčastněných vědců.

Vše by mělo proběhnout následovně: projektil vytvoří na povrchu kráter, který dovolí zkoumat hlubší vrstvy. Velikost kráteru zatím odborníci nedovedou odhadnout.

"Může být deset metrů velký, ale také jako fotbalový stadion," vysvětlil CNN Michael A'Hearn z Univerzity v Marylandu.

BBC ale upozorňuje, že ne všichni experti jsou optimističtí, neboť existují pochybnosti, že střela jen naruší povrch, ale nijak do něj nepronikne.

Mateřská sonda Deep Impact zůstane celému "střetu" vzdálena, bude asi 500 kilometrů od komety. I odtud ale by ale její technologické vybavení mělo být schopno analyzovat chemickou strukturu.

"Kamera nám poskytne dosud nejdetailnější záběry povrchu komety," řekl k tomu Mike A'Hearn, který celému projektu šéfuje.

Nebudou to ale jen kamery sondy Deep Impact, které budou dění na kometě zaznamenávat. Srážku a putování střely totiž bude sledovat i rezervní raketa Flyby, která Deep Impact opustí spolu s projektilem.

Ve vědecko-fantastických filmech už je běžné, že se výbuchem nálože odkloňuje trasa letu komety. To by ale neměl být případ Tempel 1, která navíc ani nehrozí srážkou se Zemí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video