Deep Impact přinesl první zprávy o kometě Temple 1 | foto: NASA/JPL

Sonda Deep Impact poodhalila vědcům tajemství komety

  • 8
Modul sondy Deep Impact přinesl první zprávy o kometě Temple 1. Plánovaně se s ní srazil v červenci. Podle vědců se ukázalo, že kometa je velmi křehká. Odborníci věří, že jim výzkum komety pomůže odhalit tajemství vzniku života na Zemi.

INFOGRAFIKA ZDE

"Kometa je převážně porézní," uvedl Michael A'Hearn, specialista na komety z univerzity z Marylandu. Kometa podle něho neobsahuje ani mnoho ledu. Ten, který tam je, tvoří jen drobounká zrnka.

Kometa je podle něj neuvěřitelně křehká do hloubky několika desítek metrů. Prach komety a jemná zrnka ledu drží pohromadě lehká gravitační sila, uvedli vědci.

Ti doufají, že jim výzkum komety Tempel 1 pomůže odhalit tajemství, jak se na Zemi dostal život. Míní totiž, že by komety mohly být pro planety, včetně Země, hlavními nositeli vody a organických látek.

Analýza materiálu z ocasu komety odhalila množství molekul obsahujících uhlík. To nasvědčuje, že v materiálu komety Tempel 1 je značné množství organického materiálu. Podobný materiál mohly komety v dávné historii přinést i na zemský povrch.

Modul sondy Deep Impact se podle plánu srazil s kometou Tempel 1 začátkem července. Další sonda vše natáčela ze vzdálenosti 500 kilometrů. Operace se odehrála 133 milionů kilometrů od Země. - více zde

Samostatná analýza dat, která projekt přinese, bude ovšem trvat několik měsíců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video