Nedatovaný snímek luxusní jachty, kterou unesli somálští piráti - V době únosu bylo na palubě čtyřiatřicet lidí | foto: Reuters

Somálští piráti propustili posádku unesené francouzské lodi

  • 3
Piráti propustili posádku francouzské luxusní plachetnice, kterou před týdnem unesli u Somálska. Oznámil to úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Bez upřesnění uvedl, že zajetí 34 členů posádky se vyřešilo pokojně.

"Prezident vyjádřil vděčnost francouzským ozbrojeným silám a všem ostatním, kteří mohou za rychlé a pokojné vyřešení tohoto únosu," uvedlo francouzské ministerstvo obrany bez bližších podrobností.

Úřad dodal, že na palubě bylo dvaadvacet Francouzů, včetně šesti žen. Zbytek z čtyřiatřicetičlenné posádky byli údajně Ukrajinci a Korejci.

"Podařilo se nám sledovat piráty, což umožnilo vzdušnou akci s využitím helikoptér, při které jsme zadrželi zhruba polovinu komanda únosců," popsal náčelník francouzského generálního štábu generál Jean-Louis Georgelin.

"Celá operace se uskutečnila se souhlasem somálských úřadů," zdůraznil Georgelin. Francouzské síly podle něj během operace použily varovné výstřely, přímo na piráty ale nestřílely, uvedla ČTK. Zdroje z místa zásahu nicméně uvádějí, že Francouzi po somálských pirátech stříleli, a některé z nich dokonce zabili.

Velkou francouzskou jachtu zajali u břehů Somálska tamější piráti minulý týden. Luxusní loď napadli dvěma plavidly v Adenském zálivu na její cestě ze Seychelských ostrovů do Středozemního moře. - o únosu čtěte zde

Ozbrojení somálští piráti na palubě luxusní francouzské jachty, kterou unesliPiráti ve vodách kolem somálských břehů operují velmi aktivně. V loňském roce zde zaútočili na civilní plavidla celkem jednatřicetkrát.

V oblasti je to lukrativní možnost, jak se dostat nelegálně k penězům. Somálští únosci většinou vyjednají tučné výkupné, připomněla agentura Reuters. Kolik platila v tomto případě Francie, není zatím známo.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video