Socha černošského buditele Fredericka Douglasse v Rochesteru.

Socha černošského buditele Fredericka Douglasse v Rochesteru. | foto: AP

Možná odveta? Vandalové v Americe zničili sochu černošského buditele

  • 226
Vandalové v americkém státě New York strhli sochu černošského buditele 19. století Fredericka Douglasse, který bojoval za rovná práva menšin i žen. Podle médií může být za zničením sochy odveta za odstraňování památníků s otrokářskou, konfederační či jinou spornou minulostí,

K činu se dosud nikdo nepřihlásil.

Incident se stal v Rochesteru, kde se již připravuje obnova památky. Socha byla podle BBC zlikvidována zřejmě v neděli na výročí Douglassova projevu z roku 1852. Tehdy, již jako bývalý otrok, prohlásil, že oslavy Dne nezávislosti jsou jen přetvářkou, když v zemi stále černoši žijí v otroctví.

Sněmovna reprezentantů na konci června schválila návrh zákona, který počítá s přeměnou federální správní oblasti District of Columbia, na jehož území se nachází metropole Washington, na 51. stát americké Unie.

Návrh, který Senát pravděpodobně odmítne, by vytvořil nový stát s názvem Washington, Douglass Commonwealth, na počest Douglasse.

Ve Spojených státech se v posledních týdnech konají masové demonstrace proti rasové nerovnosti. Ty vyvolala květnová smrt černocha George Floyda, který zemřel při policejním zákroku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video