Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovinsko vyhlásilo kvůli covidu nouzový stav, ve Walesu začne lockdown

  16:31
Další evropské země přitvrzují v opatřeních proti koronaviru. Wales zavádí na více než dva týdny karanténu, na Slovinsku nově platí třicetidenní nouzový stav a noční zákaz vycházení. Rakousko omezilo maximální počet osob při scházení ve vnitřních i vnějších prostorech. Postupem pandemie jsou znepokojení i Němci.
Zdravotník německého Bundeswehru odebírá biologické vzorky na covid-19 ženě z...

Zdravotník německého Bundeswehru odebírá biologické vzorky na covid-19 ženě z městečka Oelde. (25. června 2020) | foto: AP

Wales zavede kvůli šíření koronaviru od pátku na více než dva týdny celostátní karanténu. Zavřít se budou muset všechny podniky vyjma těch, které jsou pro fungování země nezbytné, oznámil v pondělí velšský první ministr Mark Drakeford. 

Němci mají nejvíc nových případů od března, Matovič děsí fotkami z Česka

Každá ze čtyř částí Spojeného království si určuje vlastní opatření v boji s pandemií. Ve Walesu žijí asi tři miliony z 67 milionů obyvatel Británie. „Bude to muset být ostré a tvrdé, abychom dosáhli efektu, který potřebujeme,“ řekl Drakeford. „Po všech ve Walesu budeme požadovat, aby zůstali doma,“ dodal. 

Do práce podle šéfa regionální vlády budou moci jen zaměstnanci klíčových oborů, například zdravotníci, policisté či hasiči. Uzavřít se budou muset i kostely a další modlitebny. Nižší stupně základních škol se otevřou po dvou týdnech.

Takzvaný lockdown, tedy celkové utlumení ekonomiky, začne ve Walesu platit v pátek v 18:00 místního času (19:00 SELČ). Skončit by měl podle plánu až v pondělí 9. listopadu. Podle nedělních údajů Wales za 24 hodin hlásil 950 nových případů nákazy koronavirem. Na počátku října to bylo 400 případů. 

Německo vyzývá k nošení roušek

Německo za posledních 24 hodin eviduje 4325 nových případů nákazy koronavirem, informoval v pondělí Institut Roberta Kocha (RKI). Bavorský premiér Markus Söder vzhledem k rostoucímu počtu nakažených vyzval, aby se v ohniscích nákazy zavedla jednotná povinnost nosit roušku na veřejnosti. K ohniskům v pondělí přibyl například Hamburk, kritická je i situace v Delmenhorstu na severozápadě země.

Pondělní počet nových případů v Německu je nižší než v předchozích dnech. Podle agentury DPA je ale běžně víkendová bilance nižší, neboť se méně testuje a úřady také nedostávají údaje ze všech laboratoří. Oproti jiným pondělním statistikám počet infekcí výrazně vzrostl; minulý týden jich Německo oznámilo 2467.

Opatření proti šíření koronaviru zavádějí v Německu jednotlivé spolkové země. Kancléřka Angela Merkelová po jednání s jejich premiéry minulý týden uvedla, že vyjednané restrikce považuje za nedostatečné.

Na její stranu se v pondělí přidal Söder. V ohniscích nákazy by podle něj měli lidé povinně nosit roušky – ve školách, na pracovištích i na veřejných prostranstvích. Mluvit by se podle bavorského premiéra mělo také o centrálním zavedení dřívější zavírací doby v restauracích a hospodách.

Slovinsko vyhlašuje nouzový stav

Slovinská vláda úderem pondělí vyhlásila kvůli třicetidenní nouzový stav. Kabinet rovněž zavedl zákaz nočního vycházení, a to od 21:00 hodin do 6:00 hodin. 

V Německu přibývá nakažených. Saský premiér varuje před českým scénářem

Ministr vnitra Aleš Hojs na tiskové konferenci dále oznámil, že budou zakázány veřejné a náboženské akce. Slovinci se nebudou moci setkávat ve větším počtu, než je šest lidí najednou. Dosud se mohlo ve Slovinsku sejít maximálně deset lidí. Vláda také zakázala cestování mezi jednotlivými regiony země, které jsou nákazou nejvíce postižené.

Pandemie koronaviru Slovinsko podle agentury Reuters dosud nezasáhla tolik jako řadu jiných zemí. Agentura AP připomíná, že Slovinsko bylo první zemí v Evropě, která vyhlásila konec epidemie koronaviru. Učinila tak v květnu poté, co se jí povedlo snížit počet případů infekce na jeden až dva denně.

V poslední době se však nákaza ve větší míře vrátila. Počet potvrzených případů se tam minulý týden oproti týdnu předchozímu více než zdvojnásobil, a to z 2255 případů na 4845 potvrzených případů.

Rakousko poukazuje na český vývoj

Rakousko opět zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Uvnitř se bude moci od pátku scházet jen šest dospělých, venku nanejvýš dvanáct, uvedl na tiskové konferenci kancléř Sebastian Kurz. 

Vicekancléř Werner Kogler řekl, že je situace vážná, a opět přitom poukázal na nepříznivý vývoj v Česku. V Rakousku za 24 hodin přibylo 1121 potvrzených případů nákazy koronavirem, Česko za neděli hlásí 5059 nových případů.

Nové opatření, které omezuje počet účastníků na soukromých akcích, se týká mimo jiné svateb, narozeninových oslav, spolkových slavností či tanečních kurzů. Netýká se setkání na pracovišti a výjimku dostaly také pohřby.

Veřejných akcí, které úřady povolí, se bude moci nově účastnit venku maximálně 1500 a uvnitř 1000 lidí. Při všech kulturních a sportovních událostech, například při zápasech fotbalové ligy či divadelních představeních, budou muset mít lidé zakrytá ústa a nos.

Za posledních 24 hodin přibylo v Rakousku 1121 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Belgie uzavřela restaurace

Zavřené restaurace a kavárny, povinnost pracovat z domova, pokud je to možné, či zákaz nočního vycházení. Tak vypadá od pondělí realita druhé koronavirové vlny v Belgii, která je v poměru nových případů covidu-19 na obyvatele hned po Česku nejhorší z celé Evropské unie. Na rozdíl od české vlády se ta belgická rozhodla zatím nechat otevřené školy, divadla či kina, o čemž se v médiích či na sociálních sítích vedou velké diskuse.

V jedenáctimilionové zemi se křivky počtu nakažených drží těsně pod těmi českými, denní průměr za minulý týden tu přesáhl 7000 a dále roste. Experti přitom zdůrazňují, že zásadnější než celková čísla je nárůst poměru pozitivních testů k téměř 15 procentům a postupné zaplňování nemocničních lůžek včetně míst na jednotkách intenzivní péče.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:52

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...