Robert Fico a Mária Trošková

Robert Fico a Mária Trošková | foto: AP

Po vraždě novináře Kuciaka rezignovali už tři lidé z Ficova okolí

  • 407
Mária Trošková, asistentka slovenského premiéra Roberta Fica, a tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň jsou další dvě osoby, které končí kvůli vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka. Veškerá nařčení z kontaktů s lidmi blízkými italské mafii popřeli. Před tím oznámil demisi slovenský ministr kultury Marek Maďarič z vládní strany Směr.

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil v nedokončeném článku zavražděný novinář Ján Kuciak, ve středu oznámili, že do vyšetření případu opustí svá místa na úřadu slovenské vlády. 

Odchod tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně a Ficovy asistentky Márie Troškové požadovala opozice, ke které se přidala i koaliční strana Most-Híd. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fico se jmenované dvojice ještě v úterý zastal.

Rozhovor s šéfredaktorem Aktuality.sk

Totálně nepravděpodobná věc, že zavraždí analytika

Peter Bárdy, šéfredaktor slovenského zpravodajského portálu Aktuality.sk

„Spojování našich jmen s tímto ohavným činem (vraždou novináře) některými politiky či médii je absolutně za čárou. Vzhledem k tomu, že naše jména jsou zneužívaná v politickém boji proti předsedovi vlády Robertu Ficovi, rozhodli jsme se až do vyšetření tohoto případu opustit své pracovní pozice na Úřadu vlády,“ napsali Jasaň a Trošková ve společném prohlášení.

Oba zároveň vyjádřili soustrast rodinám Kuciaka a jeho partnerky.

O nyní už bývalou asistentku Máriu Troškovou se nicméně policie zajímá. V minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalem, kterého ‘Ndrangheta podle slovenských médií využívala k přepravě zboží (více o Ficově asistentce čtěte zde).

Pochybnosti vzbuzují dle slovenských médií i podnikatelské kontakty Viliama Jasaně. Bývalý poslanec Ficovy strany Směr listu Plus jeden deň řekl, že nebyl napojen na žádnou mafii a že o ní ani netušil. Pohrozil žalobami za pomluvu a urážky. Slovenské úřady však začaly prověřovat jeho bezpečnostní prověrku.

Jako první skončil ministr kultury

Ve středu odpoledne oznámil demisi také ministr kultury Marek Maďarič. „Po tom, co se stalo, si neumím představit, že budu jen tak v klidu sedět v křesle ministra,“ prohlásil. Podle něj má z věcného hlediska k médiím nejblíže právě jeho ministerstvo kultury.

„Podat demisi je moje osobní rozhodnutí, které se nevztahuje k nikomu v politice. Ráno jsem to oznámil panu premiérovi a předpokládám, že svoji demisi osobně doručím panu prezidentovi v pondělí,“ cituje ho HNonline.sk.

Slovenská opozice po rezignacích volá. Nicméně jmenovitě žádala hlavy jiných - kromě Troškové a Jasaně třeba ministra vnitra Roberta Kaliňáka či policejního prezidenta Tibora Gašpara. I kvůli tomu svolává na středeční večer pietní shromáždění v Bratislavě. 

„Svým rozhodnutím nikoho k ničemu nevyzývám. Berte to lidsky, jako ministr kultury se s tím (vraždou novináře) neumím vyrovnat,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Ministr se vyjádřil i k italské mafii na východním Slovensku, která se nyní v souvislosti s hledáním pachatelů dvojité vraždy skloňuje nejčastěji. Právě o ní totiž Kuciak psal ve svém posledním článku, který nestihl dokončit.

„Určitě informace o možném průniku jakékoli organizované skupiny mezi politiky, na úrovni státních orgánů, jsou vážné. Je v zájmu nás všech, tohoto státu, co nejdříve tyto věci vyšetřit, i proto, aby se nedělaly kauzy z něčeho, co kauzy nejsou,“ uvedl Maďarič.

Ve straně Maďarič zůstává, nadále bude i poslancem. „Není to pro mě jednoduchá chvíle, nebudu v tuto chvíli kádrovat své kolegy,“ dodal.

Pozdní projev svědomí

Lídr opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič v reakci na Maďaričovo oznámení demise uvedl, že deset let kryl zločiny Směru-SD a že jeho demisi považuje za pozdní projev svědomí.

Vražda novináře Jána Kuciaka

Loni v prosinci Maďarič rezignoval na post místopředsedy Směru-SD. Učinil tak po krajských volbách, ve kterých strana zaznamenala značné ztráty. Maďarič tehdy řekl, že v krajských volbách neuspěli nejen kandidáti Směru-SD, ale strana jako taková. V mediích byl Maďarič označován za politického stratéga Směru-SD, jehož vliv na chod strany se prý ale postupně snižoval. V minulosti měl Maďarič ve straně na starosti například předvolební kampaně.

Maďarič po nástupu současné koaliční vlády do úřadu neprosadil zvýšení takzvaných koncesionářských poplatků, z nichž je financován veřejnoprávní rozhlas a televize RTVS. Proti návrhu se postavila koaliční Slovenská národní strana, byť zlepšení financování RTVS kabinet slíbil ve svém programovém prohlášení.

Reportér portálu Aktuality.sk Ján Kuciak a jeho partnerka byli zastřeleni minulý týden, policie za nejpravděpodobnější motiv dvojnásobné vraždy označila novinářovu investigativní práci.

Rozhovor se šéfem investigativního týmu portálu Aktuality.sk, v kterém pracoval i zavražděný novinář Ján Kuciak:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video