Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák | foto: Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska

Slovenského arcibiskupa prý odvolali i kvůli posedlosti ďáblem

  • 42
Trnavský arcibiskup Róbert Bezák byl v létě odvolán z funkce bez jasného zdůvodnění. Vatikán mu vyčítal několik "prohřešků", například to, že se v jeho okolí pohybovali homosexuální kněží. Nyní se dostaly na veřejnost i informace o dalším důvodu jeho konce v úřadu: měl být posedlý ďáblem.

Bezák byl ve funkci pouhé tři roky a mezi lidmi byl velmi oblíbený. Jeho zbavení funkce vyvolalo na Slovensku největší vlnu protestů věřících. Sepisovali petice a duchovního podpořili i na několika shromážděních. Dnes již bývalý arcibiskup se musel stáhnout do ústraní a navíc dostal zákaz komentovat své odvolání.

Co za tak nečekaným krokem Vatikánu stálo? Prý byla provedena kontrola, která zjistila nedostatky při řízení jeho úřadu. Bližší podrobnosti však církev nikdy nezveřejnila. Slovenská televize TA3 již před pár měsíci oznámila, že zná některé body, jež Vatikán Bezákovi při kontrole vyčítal.

Měl se například obklopovat spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi nimiž byli kněží s homosexuálními sklony nebo kteří měli děti. Také prý používal na veřejnosti výraz "pan papež" a ostatní slovenské biskupy označoval za "staré a zpátečnické", zatímco sebe za "moderního biskupa a osvíceného liberála".

Nyní, půl roku od odvolání, se na Slovensku začalo mluvit i o dalším z důvodů. K bývalému předsedovi parlamentu Františku Mikloškovi i k bývalému exorcistovi Leopoldu Jablonskému se donesla velmi překvapivá informace: papež prý Bezáka odvolal i kvůli jeho údajné posedlosti ďáblem.

"Věřím, že pan Mikloško měl nesprávné nebo zkreslené informace, jinak si neumím představit, že by říkal to, co říkal," okomentoval pro slovenský deník SME Mikloškova slova Jozef Kováčik, mluvčí Konference biskupů Slovenska. Mluvčí Vatikánu tyto spekulace odmítl komentovat.

Podle Jablonského se informace o Bezákovi a jeho posedlosti ďáblem začala šířit z vatikánské Kongregace pro biskupy. Bývalý exorcista si nicméně nemyslí, že by obvinění zaznělo přímo od oficiálních představitelů této kongregace. "Jen vznikla fáma s cílem vytvořit atmosféru, že je tato osoba nepřijatelná," uvedl bývalý vymítač Leopold Jablonský.

Jak k tomu dodal, podobná obvinění se objevovala na konci španělské inkvizice v 16. a 17. století. Bezákovo obvinění považuje za absurdní. 

Posedlost ďáblem se podle Jablonského projevuje různými příznaky: lidé mají například množství problémů fyzických i mentálních, třeba psychické poruchy osobnosti.

, Lidové noviny

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video