Pietní místo pro zavražděné Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu v Bratislavě

Pietní místo pro zavražděné Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu v Bratislavě | foto: AP

Záběry vraha? Kamery možná zachytily člověka, který zabil Jána Kuciaka

  • 467
Ten videozáznam může zbourat vše, co si dosud Slováci o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové mysleli. Pravděpodobného vraha natočila kamera, slovenská policie analyzuje záběry, přičemž web Aktuality.sk tvrdí, že vrah byl v domě vícekrát po sobě.

Tento videozáznam by mohl zbourat dosavadní teorii o profesionálním zabijákovi, který přišel, oba popravil a zmizel.

„Byl zadokumentovaný pohyb pravděpodobného pachatele a byly zjištěny další skutečnosti, které teď nemůžeme prezentovat, protože by to mohlo negativně ovlivnit vyšetřování a dokazování před soudem,“ řekl prokurátor Úřadu speciální prokuratury na tiskové konferenci v Bratislavě, jejíž záznam má MF DNES k dispozici.

Jméno ani totožnost prokurátora slovenští novináři zveřejnit nesměli. Popsal, jak byli oba mladí lidé před dvěma měsíci zavražděni, jakou zbraní i jak vypadalo místo tragédie.

„Byli zastřeleni zbraní ráže 9 milimetrů. Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a nic nebylo odcizené,“ uvedl prokurátor. „Data teď analyzuje a sumarizuje analytická skupina a výsledky předkládá vyšetřovatelům za účelem dalších úkonů, které z pochopitelných důvodů nemůžeme komentovat,“ uzavřel.

Prokurátor přitom přišel hned po vraždě s tvrzením, že šlo o nájemnou vraždu, a sám popisoval, jak policie prohledává stovky hodin videozáznamů.Slovenská policie se k nejnovějším závěrům vyšetřování nechce vyjadřovat. „Promiňte, ale na tyto otázky už bude odpovídat jen dozorová prokuratura, konkrétně Úřad speciální prokuratury na Slovensku,“ řekl MF DNES odstupující policejní prezident Tibor Gašpar.

Kvůli vraždě a následným demonstracím padla na Slovensku vláda premiéra Roberta Fica a další protesty se chystají.

Záběry z místa, kde byl zavražděn novinář Ján Kuciak (únor 2018):

26. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video