Italská mafie ovlivňuje dotace i vládu. Poslední článek zavražděného novináře

  • 374
Nedokončený článek zavražděného novináře Jána Kuciaka popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii ‘Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica. Ve středu ho zveřejnil slovenský portál Aktuality.sk.

Kuciak se v rozsáhlém, ale nedokončeném materiálu věnuje působení několika italských klanů napojených na ‘Ndranghetu na Slovensku, kde podnikají především v zemědělství, ale také v bioplynu. Zavražděný novinář uvedl, že tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak rovněž zmapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoniem Vadalou. Vadalu pak označil za přímo napojeného na ‘Ndranghetu.

Aktuality.sk  v poznámce k nedokončenému článku (celý text k dispozici zde) uvedly, že na vystopování činnosti italské mafie na Slovensku portál spolupracoval s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, italskou novinářskou organizací IRPI a mezinárodní organizací OCCRP, která se věnuje problematice organizovaného zločinu a korupce. 

Z Miss Universe do úřadu premiéra. Ficova asistentka má pestrou minulost

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v úterý řekl, že případ vraždy má jistý přesah do Česka. Podle českého serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakem totiž v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, a nyní je proto pod policejní ochranou, napsal server.

Slovenská vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně (více jsme psali zde). Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue