Kiska přivede tisíce migrantů, děsí Směr-SD Slováky v předvolební kampani

  • 203
Na Slovensku se blíží parlamentní volby. Předvolební kampaň se v posledních měsících vyostřila zejména na sociálních sítích. Vládní strana Směr-sociální demokracie zveřejnila video, v němž útočí na bývalého prezidenta a nynějšího lídra strany Za lidi Andreje Kisku. Podle strany Směr-SD chce exprezident do země přivést tisíce migrantů.

„Jako nový premiér všem ukážu, že jsme moderní a bohatá země. Přijmeme tisíce imigrantů. Máme morální povinnost pomoci těmto a podělit se s nimi o naše bohatství,“ tvrdí hlas podobný exprezidentovi a šéfovi nové strany Za lidi Andreji Kiskovi ve zesměšňující videonahrávce, kterou v kampani Směr-SD zveřejnil.

Nahrávka je doplněna o záběry afričanů, které mají navodit uprchlickou krizi. Té Slovensko nečelilo ani v roce 2015, kdy do některých členských zemí EU proudily davy běženců. Díky migrantům budou podle videa Slováci pracovat jen do středy. „Neberte nám lidskou důstojnost,“ vzkazuje video Kiskovi a vyzývá voliče, aby jeho údajnou vizi nepomáhali naplnit.  

Směr-sociální demokracie (Směr-SD) vystupuje i proti dalším politickým uskupením. V jiném videu zase imituje šéfa opoziční strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka s tvrzením, že ten naopak zavede šestidenní pracovní týden a že zruší polovinu státních svátků.

Do parlamentu míří 9 stran

Podle slovenských médií Směr-SD, jehož popularita klesá a vládní koalice pod jeho vedením by podle sondáží už nezískala většinu ve sněmovně, kontroverzními videonahrávkami přitvrdil a nemá problém uchylovat se k šíření falešných informací.

Směr-SD v kampani také zmiňuje zvyšování platů zaměstnancům či příspěvků rodinám za současné vlády. Tvrdí rovněž, že volby rozhodnou o tom, zda země zůstane sociálním státem nebo uspěje alternativa, která bude sestavena na úkor lidí, jež se bez pomoci a solidarity neobejdou.

Volební preference před parlamentními volbami na Slovensku

Například Kiska v reakci zveřejnil otevřený dopis expremiérovi a šéfovi Směru-SD Robertu Ficovi, ve kterém napsal, že za 12 let svého vládnutí Fico umožnil zlu ovládnout Slovensko a že sám zlo šíří. V celém dopise Kiska Ficovi tykal, protože si prý před lety potykali, v jeho závěru však exprezident napsal, že bývalému premiérovi bude do budoucna vykat.

Směr v průzkumech sice vede, ale jeho podpora klesá. Podle lednového průzkumu agentury AKO pro televizi TA3 podpora Směru-SD dosáhla 17,7 procenta. Na druhém místě skončila krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS)  s podporou 11,7 procenta před třetí stranou Za lidi se ziskem 10,4 procenta. Křesla ve sněmovně by si podle sondáže rozdělilo dohromady devět stran a koalic. Volby na Slovensku budou 29. února.

Pokles vládní strany potvrdila i další sondáž, ve které zároveň posílila krajně pravicová LSNS. Nejnovějš průzkum veřejného mínění zpracovala agentura Focus vypracovala dříve v tomto měsíci na objednávku koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS)/Spolu. 

Současná koalice nejspíše většinu nezíská

Podporu Směru vyjádřilo v průzkumu 18,7 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů, v prosinci preference strany dosáhly 19,6 procenta. Na druhém místě skončila LSNS, která si polepšila na 13,6 procenta z prosincových 11,8 procenta.

Za LSNS, která se kriticky vyjadřuje například vůči NATO a Romům a hlásá boj proti korupci a politické mafii, následovala koalice PS/Spolu (10,5 procenta) s těsným náskokem před novou stranou Za lidi (10,3 procenta) exprezidenta Andreje Kisky.

Blízko pětiprocentní hranice, jejíž zdolání ve volbách stranám zaručuje vstup do parlamentu, skončilo v tomto průzkumu hned několik subjektů. Mezi nimi jsou vládní Slovenská národní strana s podporou 5,1 procenta, dále opoziční Svoboda a Solidarita (5,4 procenta) a neparlamentní Křesťanskodemokratické hnutí (šest procent).

I tento průzkum mezi více než tisícovkou respondentů potvrdil, že stávající tříčlenná koalice by nezískala ve sněmovně většinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video