Ukončete krizi a rezignujte, vyzvala Čaputová Matoviče po demisi ministryně

  • 106
Slovenská vláda přišla o dalšího člena. Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková v úterý podala demisi. Tu už přijala prezidentka Zuzana Čaputová, která zároveň vyzvala premiéra Igora Matoviče, aby ukončil vládní krizi a podal demisi. Jeho kabinet celkem ztratil už čtyři ministry a spory nekončí. Předseda parlamentu Boris Kollár dokonce připouští možnost předčasných voleb.

„Čas situaci nepomohl, naopak se vládní krize prohlubuje,“ uvedla podle deníku Sme Čaputová poté, co „nerada“ přijala demisi ministryně spravedlnosti. Té poděkovala za to, čeho v resortu dosáhla, a uvedla, že má Kolíková rozvahu a odvahu, které projevila i svým odchodem.

K Matovičovi ještě také podotkla, že je nezbytné, aby svou demisí umožnil rekonstrukci vlády. „Každým dnem krize dávají politické elity lidem krutý vzkaz o svém odtržení od jejich reálných životů. Vláda není ‚eseročko‘, ve kterém si podílníci dohadují své další fungování podle osobních zájmů,“ řekla prezidentka.

Odcházející ministryně pak uvedla, že resort odevzdává v dobré kondici. Premiér jí poděkoval za odvedenou práci. Symbolické je, že u odcházejícího ministra hospodářství Richarda Sulíka to podle slovenských médií neudělal.

Tři týdny trvající krize už se projevuje i na práci parlamentu. Předseda Národní rady Boris Kollár (Jsme rodina) v úterý nečekaně přerušil její jednání. Podle svých slov proto, aby se tam cirkus z vlády nepřesunul. Další schůze má být příští úterý.

Do té doby musí být krize konečně vyřešená, jinak Jsme rodina odejde z vlády, oznámil také Kollár. Dosud se jako jediný lídr koaliční strany držel v probíhajícím napětí stranou. Stejný termín zmínila na úterní tiskové konferenci i předsedkyně koaliční strany Za lidi Veronika Remišová. 

Právě za její partaj byla ve vládě ministryně Kolíková. Strana údajně s jejím odchodem nesouhlasí, jde o osobní rozhodnutí Kolíkové. Ministryně, která v resortu prosadila mnohé justiční změny, je označována za jednu z nejlepších v současné vládě. Kolíková uvedla, že je připravená se do případného nového kabinetu vrátit. 

Její rezignace ovšem byla jednou z podmínek, které v neděli nastolil Matovič výměnou za to, že vyhoví koaličním partnerům a vzdá se svého postu. Za lidi i strana Svoboda a solidarita (SaS) jeho odchod požadují proto, že podle nich není schopný vést vládu. 

Matovič ještě žádá konec místopředsedy parlamentu Juraje Šeligy (Za lidi) a šéfky zdravotnického výboru v parlamentu Jany Bittó Cigánikové (SaS). „Splněno“ už má předseda SaS Sulík, který rezignoval v pondělí.

Slovenský ministr hospodářství Sulík podal demisi, chce vyhovět Matovičovi

Matovič také chce, aby SaS vrátila jeho hnutí OLaNO jedno ministerstvo, to však Sulík odmítá s tím, že nárok na tři ministerstva má jeho strana zakotvený v koaliční smlouvě. Brát SaS resort odmítl také Kollár.

Stejně tak se SaS nelíbí nápad, že by se Matovič po odchodu z křesla premiéra stal řadovým členem vlády. Mluví se například o novém postu vicepremiéra pro boj s korupcí. Sulík však odmítá zvedat počet vládních postů ze současných šestnácti. 

A říká navíc, že pokud Matovič ve vládě zůstane, on v ní chce být rovněž. Konkrétní ministerstvo v tomto případě nezmínil, chtěl by však pokračovat ve své práci, což vede k úvahám, že by pokračoval na ministerstvu hospodářství.

Pokud se krize do středy nevyřeší, SaS odchází z vlády, trvá si na svém Sulík. V kabinetu má SaS ještě ministra zahraničí Ivana Korčoka, který už na sociálních sítích oznámil svou ochotu post opustit, a ministra školství Branislava Gröhlinga. Stejně tak předsedkyně Za lidi Remišová nabízí svůj post vicepremiérky, pokud by rokování nevedlo k řešení krize.

Strany trvají na tom, že jsou proti předčasným volbám. V úterý už však možnost tohoto scénáře nastínil Kollár. „Je potřeba čestně předstoupit před lidi a říct: ‚Dali jste nám moc, my jsme ji nezvládli.‘ Je potřeba říct: ‚Prosím, vracíme moc, jdeme do předčasných voleb a vystavte nám účet,‘“ řekl.

22. března 2021

Poslední epizoda vládní krize začala odchodem ministra zdravotnictví Marka Krajčího (OLaNO). Koaličním partnerům se nelíbil způsob, jakým Matovič odchod prezentoval. Na tiskové konferenci ho totiž označil za nejabsurdnější v dějinách a Krajčího za rituální oběť.

ANALÝZA: Odejdu, slibuje Matovič. Tím však slovenská vládní krize nekončí

Následně padlo ze stolu čerstvě domluvené „memorandum o dobrém vládnutí“ a SaS i Za lidi oznámily, že Matovič musí také skončit. 

Kromě zmíněných ministrů během krize rezignoval i šéf resortu práce a sociálních věcí Milan Krajniak (Jsme rodina). Toho nyní na ministerstvu zastupuje ministr dopravy Andrej Doležal, který v pondělí dostal na starost i Sulíkův resort. Vede tak nyní celkem tři. 

Ministerstvo zdravotnictví dočasně řídí ministr financí Eduard Heger, o kterém se mluví jako o možném novém premiérovi. Za ministerstvo spravedlnosti bude nyní zodpovídat vicepremiérka Remišová.

Sulíkovu demisi v úterý přijala prezidentka. „Věřím, že politické gesto Richarda Sulíka si najde své adresáty a přispěje k dřívějšímu vyřešení vládní krize. Odcházejícímu ministrovi jsem poděkovala za práci, kterou za rok ve funkci odvedl. Vážím si toho, že se s osobním nasazením věnoval tomu, aby resort hospodářství ve velmi náročných podmínkách pandemie plnil své úlohy a udržel slovenské hospodářství v co nejlepším stavu,“ napsala na Instagramu:

Podanie demisie chápem buď ako vyvodenie vlastnej politickej zodpovednosti za situáciu v rezorte, alebo ako politické gesto adresované ostatným partnerom vo vláde. Verím, že politické gesto Richarda Sulíka si nájde svojich adresátov a prispeje k skoršiemu vyriešeniu vládnej krízy.

Odchádzajúcemu ministrovi som poďakovala za prácu, ktorú za rok vo funkcii odviedol. Vážim si, že sa s osobným nasadením venoval tomu, aby rezort hospodárstva vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave.

#zuzanacaputova #prezidentka #demisia #ministerstvohospodarstva #koalicnakriza #vlada #vasazuzana #slovensko

23. března 2021 v 11:17, příspěvek archivován: 23. března 2021 v 14:38

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video