Nastupující premiér Igor Matovič hovoří s novináři po zasedání krizového štábu...

Nastupující premiér Igor Matovič hovoří s novináři po zasedání krizového štábu v Bratislavě. (12. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Matovič má sestavenou vládu. V parlamentu bude mít ústavní většinu

  • 59
Vítězové slovenských voleb se dohodli na vytvoření nové koalice. Oznámil to šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Ve vládě zasednou čtyři strany. Jednání komplikovaly spory o ministerstvo financí, které nakonec připadlo vítězi voleb. Kabinet bude mít ústavní většinu v parlamentu.

„Definitivně jsme se dohodli na vzniku čtyřlístku, tedy na sestavení vlády, která bude mít v parlamentu ústavní podporu,“ řekl Matovič dva týdny po parlamentních volbách. V těch jeho hnutí vyhrálo se ziskem 25 procent hlasů.

Nová koalice obsadí ve 150členné sněmovně 95 křesel. Bude tak moci měnit ústavu, což chce Matovič využít například k zavedení plošných prověrek soudců.

Čtyřkoalici sestaví s OLaNO ještě uskupení Sme rodina, Svoboda a solidarita (SaS) a strana Za lidi, kterou založil exprezident Andrej Kiska. Po sporech o tom, kdo obsadí které ministerstvo, se tak podařilo udržet očekávaný počet partnerů v nové vládě.

Budoucí premiér ovšem podle Denníku N nechce uvést složení svého kabinetu médiím, dokud ho neřekne slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta by se detaily měla dozvědět v sobotu. Poté rozhodne o termínu ustavující schůze nového parlamentu, která se musí uskutečnit nejpozději na konci března. 

Následně dosluhující vláda sociálnědemokratického premiéra Petera Pellegriniho podá demisi. Jeho Směr-SD míří do opozice, další dva koaliční partneři - Slovenská národní strana (SNS) a Most-Híd - kvůli nízkému volebnímu zisku sněmovnu opustili.

Z dřívějších vyjádření zástupců nové koalice vyplynulo, že jednání zkomplikovala snaha SaS o obsazení funkce ministra financí. Tento úřad nakonec připadne OLaNO a šéf SaS Richard Sulík bude ministrem hospodářství a vicepremiérem pro ekonomiku. „Považuji to za dobrý kompromis, přiměřený tomu, aby SaS dokázala realizovat ekonomickou část svého programu,“ uvedl Sulík.

Matovič v reakci na šířící se nákazu nového typu koronaviru řekl, že nová koalice začíná v historicky nejtěžších podmínkách. První potvrzený případ infekce zaznamenalo Slovensko minulý týden, nyní má země tři desítky pacientů. Kvůli nákaze úřady například uzavřely školy, lyžařská střediska, zábavní parky, zrušily mezinárodní osobní vlakovou a autobusovou přepravu a také zakázaly do země vstup lidem, kteří v ní nemají trvalý nebo jiný pobyt.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video