VIDEO: Dost bylo Fica, skandovaly tisíce lidí na akci proti korupci

  • 62
Odhadem několik tisíc lidí se v úterý v Bratislavě zapojilo do pochodu a shromáždění proti korupci. Akci zorganizovali studenti, kteří tak chtěli poukázat na neřešení korupčních kauz tímto na Slovensku. Zároveň vybídli ministra vnitra, policejního prezidenta či speciálního prokurátora k rezignaci.

Jeden z největších protestů svého druhu na Slovensku za poslední roky prostřednictvím prohlášení podpořily i největší opoziční strany.

„Dost bylo Fica“, „Fico k lopatě“ nebo „Chceme lepší zemi“ skandoval dav během pochodu slovenskou metropolí, který předcházel shromáždění na jednom z náměstí, kde se v roce 1989 během sametové revoluce konaly protikomunistické mítinky.

„Naše země není pro nás, jsme nuceni odcházet. Pochodujeme nejenom za naše rodiče, ale i za nás. Naši rodiče už jednou bojovali za nás. Myslíme si, že korupce je jedním z problémů. Peníze našich rodičů putují do kapes oligarchů. Vláda a prokuratura korupci neřeší,“ řekli z pódia hlavní organizátoři akce, středoškolští studenti Karolína Farská a Dávid Straka.

„Jsme frustrovaní ze situace na Slovensku. Tento pochod je věnován hlavně boji proti korupci. My jako studenti chceme v této zemi zůstat. Mnoho z nás však odrazuje, co se tu děje. Kvůli korupci nemůže země prosperovat,“ pokračoval Straka.

Kromě studentů vystoupili s projevy také umělci, včetně známého slovenského herce Maroše Kramára, který v posledních dnech kritizoval současnou slovenskou vládu. „Přál bych si, aby nás vyslechli ti, kteří jsou u kormidla a aby to kormidlo začali kormidlo,“ vzkázal podle portálu HNonline politikům.

Protestující žádali i došetření kauzy Gorila

Pořadatelé protikorupčního pochodu zařadili mezi své požadavky kromě demise zmiňovaných funkcionářů i vyšetření aféry Gorila, která je spojována s podezřeními z uplácení politiků a vysokých státních úředníků finanční skupinou Penta v letech 2005 a 2006 za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Aféra, která je pojmenovaná po dokumentech uniklých na internet, vyvolala v zemi sérii demonstrací už v roce 2012. Kauza dosud nebyla vyšetřena, úřady ani nepotvrdily pravdivost zmiňovaných informací a Penta nařčení z nekalého jednání od začátku odmítá.

Dalším požadavkem organizátorů dnešního protestu je vyšetření kauzy pojmenované po podnikateli Ladislavu Bašternákovi, který byl dříve obviněn z daňových deliktů. Bašternák na sebe upozornil i v souvislosti s obchodními aktivitami se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Premiér Fico si od Bašternáka zase pronajal luxusní byt v prestižní bratislavské čtvrti.

Slovensko si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za loňský rok pohoršilo o čtyři místa a skončilo na 54. příčce. Ze států evropské osmadvacítky horší výsledek než Slovensko zaznamenalo jen šest států.

Fico, který je nejdéle sloužícím slovenským premiérem, v uplynulých měsících opakovaně vybídl k potlačování korupce. Zintenzivnění boje proti korupci si nynější Ficova koaliční vláda zařadila i do svého programového prohlášení. Kritici ovšem tvrdí, že kauzy jsou dlouhodobě zametány pod koberec nebo jejich vyšetřování trvá dlouhou dobu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue