Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Slovensko dovezlo první dávky Sputniku, pro jeho použití dá výjimku

Slovensko získalo ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu-19. První zásilku z objednaných dvou milionů dávek, které by vystačily na kompletní očkování pro necelou pětinu obyvatel země, dovezlo v pondělí letadlo slovenské armády do Košic. Slovensko je druhou zemí EU, která dala souhlas s použitím tohoto preparátu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

My v ČR odmítáme koupit i schválené vakcíny, které jsou nám nabízeny k přímému zakoupení. Takže k čemu by nám byla vakcína Sputnik, o které díky výrobci nevíme, jak účinná a bezpečná je?

Mimochodem k dnešnímu dni bylo dodáno do ČR [>-] 1.008.564 dávek vakcín. Vládní strategie (z prosince) počítala jen s 998.625 dávkami. S vakcínami jsme tedy nad plánem, který jsme si stanovili (resp. vláda). Teď ještě efektivně očkovat, aby se vakcíny neválely ve skladech, protože lze očekávat, že v budoucnu se tempo dodávek zvýší (závazky výrobců, nově schválené vakcíny apod.) Sputnik je poslední, co bychom měli řešit.

1 2
možnosti
MZ

Patrně k očkování.

0 0
možnosti
PO

Tak teď ještě kolik a za kolik :-)

0 0
možnosti
MR

skoro nic, možná pár tisícovek...a tuším, že u nás budou lidi, co budou tu ruskou odmítat...uvidíte...

1 0
možnosti
MR

Slováci budou mít problém - až jim tam umře někdo na Sputnika, příbuzní budou moci žalovat vládu SR...nebyla schválena přes EMA...

Pokud je vakcína schválena přes EMA, zodpovídá za to výrobce oné vakcíny..

Doufám, že to Slovákům i taťuldovi Zemanovi došlo

1 4
možnosti
JM

J18a18n 19M41o80l10n69á48r

3. 3. 2021 10:48

Někomu jde o zdraví jako EMA a někomu jde jen o prosazení další vakcíny za politickým účelem. Pokud bude schválena od EMA, pak je rovná ostatním. Schválit si ji mohli už dávno jako Pfizer. Nikdy nevíte, co se s lidmi stane za rok, dva i více. Rusko na kvalitu nekouká a proto se přísným normám bojí.

1 4
možnosti
JB

Človek, niekedy až žasne nad tým, čo niektorí diskutéri dokážu zo seba vysúkať. Už dávno tu čítame aké je nebezpečné dovážať vakcíny z Číny a Ruska. Keď už niet iného argumentu, tak tu urobíme z východných vakcín zbrane hybridnej vojny. Slovenský minister Zahraničia tak označil Sputnik V, dovezený ako výpomoc, pri nedostatku západných vakcín. Pritom viac než 1 milión ľudí na Slovensku čaká len, na ruský Sputnik. Všetci sa tu ohaňaju tým, že Sputnik nemá povolenie od EMA, ale toto povolenie zatiaľ nemá žiadna vakcína ani Pfizer ani Astra, žiadná!!! A predsa sa nimi očkuje.

Niektorí pseudo odborníci tu ohodnotili účinnosť Sputniku na 85%. Nezmýlili si to s účinnosťou vakcíny od Pfizeru, ktorú dosiahla v Izraeli, pod 80%. Západné odborné časopisy hodnotia účinnosť Sputniku na viac ako 92%. Je tu však jeden veľký rozdiel. Ak dáme bokom politický, tak je tu ekonomický. Sputnik je 6 krát lacnejší ako Pfizer a je lacnejší ako vakcíny od Astry, Moderny a pod.

Už sa tu v iDnes písalo aj o Rakúsku. Nikde som sa však nedočítal, že rakúsky premiér predbežne hovoril s Putinom o možnej výrobe Sputniku v Rakúsku.

4 2
možnosti
MZ

To jsou ty samé nátury, co se angažovaly za minulého režimu a denně ocelovou pěstí drtily zlého západního agresora ;-).

0 4
možnosti
PD

Do konce června tu budeme mít taky plno vakcíny. Problém je, že v současnosti nám dodává vakcíny v rozumném množství pouze Pfizer/BioNTech. Moderna při současné tempu nemůže stihnout dodat objednané množství. Zajímalo by mě, co se vyřešilo na setkání s výrobci vakcín.

0 0
možnosti
MH

No, jenomže na konec června vám kálí pes, my ty vakcíny potřebujeme nyní.

1 1
možnosti
OJ

Mám dva pro mne osobně zásadní důvody, proč považuji za nerozumné dovézt Sputnik:

1) Rusko patří ke státům nejvíce zasažených koronavirem (Rusko udává nadúmrtí za loňský rok 330000, což je dle mých informací celosvětově 5. nejhorší nadúmrtí na počet obyvatel), zároveň Rusko velmi málo očkuje (k včerejšku má naočkováno pouhých 3.59%, zatímco my 6.29%, EU téměř 8%, USA 23% a premiant Izrael téměř 95%R^, viz https://ourworldindata.org/covid-vaccinations), proto snaha Putina vyvézt jejich vakcínu na úkor vlastního obyvatelstva považuji za politický krok srovnatelný se Stalinovým poválečným vývozem ruského obilí v době ruského hladomoru Rv

2) Stejně důležité pro mne osobně je, že Rusko odmítá podrobit Sputnik nezávislým testům EMA (přes rusácké lži dosud nepožádalo Rusko o registraci EU), proto není objektivně známa ani účinnost, ani negativní účinky této vakcíny (proto ani toto očkování nemusí být uznáno při cestách po EU), podle mého názoru nejen Putin, ale i Orbán a Maťovič nepřijatelně hazardují se zdravím svého obyvatelstva Rv

5 6
možnosti
PT

Hazarduje s životy ten, co tady do toho chce tahat ideologii a nějaké svoje soukromé problémy s Ruskem, nechal bych to na občanech, jsou svéprávní, ať se rozhodnou jestli se chtějí očkovat dřít ruskou vakcínou nebo čekat.

4 3
možnosti

Pandemie jen a jen ukázala jak je EU spolek zbytečný ve vážných situacích. Jsem zvědavý kdo si vezme na triko ty mrtvé od srpna roku 2020 kdy už mohlo být jednáno s Ruskem o Sputniku aby tady bylo vakcín co nejvíce od různých dodavatelů. A místo toho budeme jak blbci čekat zas na EU a státy kolem už budou oočkovaný vším ať už vyrobeným kdekoliv.

2 4
možnosti
OJ

To je opravdu tak těžké dohledat si, že v EU se očkuje více než 2x rychleji než v Rusku? 8-o (průměr proočkovanosti v EU se blíží 8%, zatímco v Rusku jen 3.59% Rv) viz https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

4 1
možnosti
PH

situace je poměrně jednoduchá. ten, kdo doveze neschválenou ruskou šmejdvakcínu, je proruský kolaborant, vlastizrádce a od rusů dostal řádně...

žijeme v eu, rusko je prioritní nepřítel a takto je potřeba na ruské sabotáže nutno reagovatt odmítnutím a posláním ruské východní fašistické despocie do patřičných mezí. bohužel, ruská propaganda a postkomunistické struktury získaly zfalšovaným zvolením soudruhů zemana a bureše velké výhody, které směřují českou republiku zpět do nenasytného chřtánu rudé kriminální bestie.

2 3
možnosti
MZ

Podle ministerstva zdravotnictví Spojených arabských emirátů činí efektivita Sputniku v třetí fázi testů 86 %. Ovšem tento uvědomělý diskuzní příspěvek vše mění.

2 2
možnosti
PH

citace: V té citaci je všechno to, o co Kremlu jde – vzkaz, že v Evropské unii zavedená pravidla jsou jen na obtíž, a že když Rusko cosi prohlásí, nemá to Západ ověřovat, ale má tomu automaticky věřit. Má nekriticky přejmout prohlášení země, která v minulosti provozovala státem organizovaný doping a jejíž režim vraždí své politické oponenty. Skutečnost je ovšem taková, že o předmětném preparátu neexistují žádné nezávisle ověřené informace, což také znepokojilo poslance Za ľudí Tomáše Valáška, který v reakci na utajovaný dovoz neregistrovaného ruského preparátu opustil koalici a vzdal se funkce ve výboru pro evropské záležitosti.

4 4
možnosti
MZ

Vy jste už papežtější než německý papež ;-):

Továrna na Sputnik V přímo v Německu?

V chodu je rovněž i jednání o možné výrobě Sputniku na území Německa. Že je tomu otevřená, řekla už zkraje ledna Merkelová po telefonickém jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Saská regionální stanice MDR dnes informovala o zjištění, že Rusko už jedná o spolupráci s německou firmou IDT Biologika se sídlem v Sasku-Anhaltsku. Ministerstvo to stanici potvrdilo, ani od něj, ani od firmy ale nezazněly další podrobnosti.

3 4
možnosti
PS

Sputnik je hybridni zbran Putina (prevzato od Litevskeho vedeni), kterou zamerne obchazi instituce EU, s cilem podkopat jejich autoritu a duveru a zamerne jedna s jednotlivymi staty jeste aby ukazal, EU se o vas nedokazala postarat, to Rusko vam doda vakciny.

Pritom nemaji dokumentaci, treti fazi a kdo vi jak udelali to dosavadni testovani, kdyz tam porad nekdo vypadne z okna a veskera opozice je po utoku Novicokem nebo v gulagu.

A take samozrejeme nevadi, ze maji nedostatek latky pro vlastni obyvatelstvo. Jak je ale v Rusku zvykem, vlastni muzou byt obetovani za mocenske cile sovetskeho vedeni (vudce Ruska ma "sovetsky" vycvik).

!!Takze ano, muze to byt i dobra vakcina (uz jen vyrobit Novicok, chce nejake znalosti) ale to Putin z ni dela politickou zalezitost, bez technickych dat a bez schvaleni!!

7 8
možnosti
MZ

Jistě. Putin ji vyvinul schválně v duchu "Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí!“ ;-).

2 6
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Je to diktát, ne solidarita, odmítl Fico schválený migrační pakt EU

16. dubna 2024  11:28

Slovenský premiér Robert Fico v úterý odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil...

Útok v kostele u Sydney byl terorismus. Policie útočníka chránila před davem

16. dubna 2024  11:18

Pondělní útok nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily...

Bili mě všichni. Běloruská vězeňkyně propašovala svědectví na toaletním papíru

16. dubna 2024  11:03

Běloruské politické vězeňkyni Kacjaryně Novikavové se vzácně podařilo popsat veřejnosti brutalitu...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...