Slovensko zavedlo karanténu po příjezdu do země, Unii žádá o zdravotníky

  • 135
Slovensko žádá země EU o vyslání zdravotníků na pomoc při léčbě pacientů po nákaze koronavirem. Vláda prozatím počítá s 35 zdravotníky. Zároveň v zemi začala pro lidi cestující ze zahraničí platit povinná karanténa. Opatření se vztahuje také na Slováky, kteří se do vlasti vracejí. Výjimku mají například řidiči a posádky v nákladní a osobní dopravě.

Žádost o vyslání zdravotníků schválila vláda premiéra Igora Matoviče. Podle ministerstva zdravotnictví by Slovensko tímto způsobem chtělo alespoň na jeden měsíc získat deset lékařů a 25 zdravotních sester. Pomáhat by měli v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče.

Slovenská zdravotnická zařízení se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a po propuknutí koronavirové nákazy se situace ještě zhoršila. V pětimilionové zemi bylo k úterý hospitalizováno 3 835 pacientů s potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění.

Kontroly na hranicích

Slovenská policie už dříve v tomto týdnu zavedla na hranicích kontroly. Úřady také ohlásily uzavření menších hraničních přechodů; na hranicích s Českem jde o přechody Čadca-Milošová-Šance, dále Červený Kameň-Nedašova Lhota, Nová Bošáca-Březová a Skalica-Sudoměřice.

Cestující, na které se nevztahuje některá z výjimek, se před překročením slovenských hranic musejí elektronicky registrovat, následně nastoupit do izolace na 14 dnů. Karanténu mohou ukončit v případě absolvování testu na koronavirus s negativním výsledkem. Vyšetření lze absolvovat nejdříve osmý den od začátku izolace.

Dosud například turistům z Česka postačovalo mít u sebe potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě.

Servis Stella Centrum ve středu dopoledne informoval, že na některých hraničních přechodech s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem se na vjezdu či výjezdu ze Slovenska zdrží hlavně kamiony.

Slovensko zavede plošné hraniční kontroly, karanténě se vyhnou jen pendleři

Například na dvou hraničních přechodech s Rakouskem na okraji Bratislavy dopravní servis hlásil zhruba čtvrthodinové kolony i v osobní dopravě, a to kvůli kontrolám. Rakousko kvůli covidové pandemii zavedlo kontroly na hranicích se Slovenskem a Českem už dříve.

Slovensko od řidičů a posádek v nákladní a veřejné dopravě při jejich příjezdu do země test na koronavirus nevyžaduje. Výjimka z nástupu do izolace po příjezdu do země platí také například pro takzvané pendlery, kteří ale musejí mít výsledek testu, jež není starší sedmi dnů.

Podobný režim se vztahuje také na žáky a studenty z Česka, Maďarska, Polska a Rakouska, kteří studují na Slovensku, dále platí pro herce, filmaře a vybrané sportovce, kteří přicestují na Slovensko ze zmíněných sousedních států.

Cizinci z členských zemí EU a několika dalších států, kteří pracují na Slovensku, ale nebydlí u hranic se Slovenskem, zase mohou absolvovat test na koronavirus hned po příjezdu na Slovensko. Nemusejí tedy odejít do karantény, už při vstupu do země jsou ale povinni mít u sebe výsledek testu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video