ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ztraceni v jeskyni. Záchranáři v Tatrách pátrají po ztracených speleolozích

  • 2
Desítky záchranářů pátrají po dvou speleolozích, kteří v sobotu uvázli ve Velké sněžné jeskyni, nejdelší a nejhlubší v polské části Tater. Slovenská Horská záchranná služba v pondělí informovala, že vyčlenila skupinu jedenácti specialistů na jeskynní záchranou činnost, kteří se v neděli připojili k polským kolegům.

Polská televize TVN 24 dříve uvedla, že mezi záchranáři jsou i čtyři Slováci. V jakém stavu jsou pohřešovaní, se zatím neví.

„Skupiny záchranářů pracovaly na místě celou noc. K rozšíření chodeb použily pyrotechnický materiál,“ uvedla stanice.

Záchranáři si v jeskyni musejí poradit s vlhkem, chladem a stísněnými prostorami; chodby se postupně zužují na 30 až 40 centimetrů. Experti se je snaží rozšířit za pomoci takzvaných mikrovýbuchů, a to i kvůli předpokladu, že zesláblé speleology bude nutné vynést z jeskyně na nosítkách.

„Obáváme se o jejich život,“ řekl náčelník záchranářů Jan Krzysztof. Jeskyňáři zůstali uvězněni asi 500 metrů pod vchodem do jeskyně, když po nedávných deštích stoupla hladina vody v podzemí a odřízla jim zpáteční cestu. Na záchranné akci se podílejí členové tatranské horské služby, hasiči z Krakova a také báňští a armádní experti na výbušniny používané v dolech.

Odborníci se obávají, že speleologové jsou podchlazení, i když s sebou podle kolegů měli folii chránící před ztrátou tepla. S bivakováním v jeskyni ale nepočítali. Teplota v jeskyni se pohybuje kolem čtyř stupňů nad nulou. „Stále nemáme kontakt s pohřešovanými,“ řekl stanici TVN 24 Krzysztof Dlugopolski z horské služby.

Rozšíření záchranných prací

Slovenská HZS informovala, že během dneška by záchranáři měli dostat na místo i techniku na odvětrávání zplodin, protože postup prací zpomalil špatně větratelný prostor. Pokračovat budou také v rozšiřování chodby k místu, kde speleologové uvázli. Během nočních záchranářských prací hladina vody v zaplavené chodbě neklesla. V úterý vyšle HZS do Polska další dva své pyrotechniky.

Naposledy v sobotu byli v kontaktu se speleology jejich kamarádi, kteří šli do Velké sněžné jeskyně s nimi. Původně se jich tam už ve čtvrtek vydalo celkem šest.

„Je to výjimečná situace. Takový případ se nestal 20 až 30 let,“ řekl rozhlasové stanici RMF tajemník svazu polských horolezců Marek Wierzbowski.

Délka chodeb ve Velké sněžné jeskyni dosahuje téměř 24 kilometrů. Ne všechny jsou zcela prozkoumané. V jeskyni už několik speleologů zahynulo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video