Školáci v Žilině uctili památku zavražděného slovenského studenta Daniela...

Školáci v Žilině uctili památku zavražděného slovenského studenta Daniela Tupého. (4. listopadu 2005) | foto: Profimedia.cz

Slovenská policie pokročila v případu vraždy studenta, jednoho člověka obvinila

  • 12
Slovenská policie ve čtvrtek obvinila jednoho člověka z vraždy studenta Daniela Tupého, která se stala na nábřeží Dunaje v Bratislavě v roce 2005. Informoval o tom mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka. Dříve během dne policejní prezident Štefan Hamran řekl, že policie v případu zadržela deset lidí, z nich pak osm po uplynutí zákonné lhůty propustila.

Podle Slivky je obviněný zadržen. Další informace neuvedl, policie zveřejnila pouze jeho iniciály. Portál Aktuality.sk napsal, že obviněný je nyní advokát, který stejně jako zavražděný student navštěvoval Univerzitu Komenského a studium ukončil v roce 2007.

Policie původně informovala, že v úterý v případu zadržela osm lidí, které pak propustila na svobodu bez obvinění. K zadrženým později přibyli další dva lidé.„To, že jsme propustili osm lidí, neznamená, že vyšetřování je neúspěšné. Vyšetřování jde kupředu, přináší ovoce,“ prohlásil Hamran. Po zadržení podezřelých, kteří podle médií pochází z prostředí neonacistické scény, řekl, že všichni byli na místě vraždy jednadvacetiletého studenta.

Podle Markízy jde třeba o Mariána Molnára, který v minulosti pózoval jako model pro extremistickou značku Eighty-Eight. A to na místě, kde byl Tupý zavražděn. Na jiné fotce zase údajně hajloval s dalším zadrženým Matějem Bulíkem. Oba už však vyšetřovatelé po dvou nocích v cele, a tedy vypršení zákonné lhůty, propustili.

Začali bourat dům zastřeleného novináře Kuciaka, na jeho místě bude památník

Bývalá ministryně vnitra Denisa Saková (dnes za stranu Hlas-SD) uvedla, že policejní akce zatím vypadá jako jedna z dalších mediálních akcí současného vedení policie.

Tupý byl ubodán v listopadu 2005 na nábřeží Dunaje v bratislavské Petržalce. Další mladíky útočníci zkopali. Tragédie vyvolala na Slovensku vlnu protestů. O rok později byl Tupému a dalším obětem extremismu v Bratislavě odhalen památník.

Už po činu více okolností naznačovalo, že ho spáchali sympatizanti krajní pravice. Tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák v roce 2007 zřídil specializovaný tým, aby vraždu objasnil. Vyšetřovatelé měli k dispozici jediný vzorek DNA, ale nevěděli, komu patří. „Dokážeme se dostat k závěru i bez toho, aby se někdo přiznal,“ řekl dříve Kaliňák.

Před soudem pak v případu stanulo pět lidí, které v roce 2009 soud první instance obžaloby zprostil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že mají Tupého vraždu na svědomí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video