Pellegrini převzal vnitro a rozhodl, že policejní prezident Gašpar skončí

  • 73
Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar skončí ve své funkci ke konci května tohoto roku. Rozhodl o tom slovenský premiér Peter Pellegrini, který se na tom s Gašparem dohodl. Po jeho odvolání volala slovenská veřejnost poté, co se stále nepodařilo dopadnout vraha novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Pellegriniho v úterý odpoledne jmenoval vedením ministerstva vnitra slovenský prezident prezident Andrej Kiska a premiér nijak neotálel a oznámil, že prezident policejního sboru Tibor Gašpar skončí ke dni 31. května 2018. Změnu nechce udělat hned kvůli současné obtížné situaci v policii.

„Společně s panem prezidentem a po dohodě s panem Gašparem jsme se rozhodli, že vzhledem k aktuální situaci bude nejlepší, když ve funkci policejního prezidenta skončí. Celý život strávil v policejních složkách a v jeho osobě přichází policejní sbor o velkého profesionála,“ řekl Pellegrini.

Situace na slovenském policejním prezidiu tak dostala velmi rychlý spád. V pondělí odmítl Gašpara odvolat z funkce nový ministr vnitra Tomáš Drucker a místo toho sám odstoupil. Dnes dopoledne pak sám Gašpar svolal tiskovou konferenci, na které prohlásil, že rezignovat nemá v úmyslu. 

„Demisi nepodám, tento boj dobojuji až do konce. Udělám to, jen když o to budu požádán, resp. pokud mne ministr vnitra odvolá. Není důležité, zda budu policejní prezident hodinu, týden, nebo mne nový ministr odvolá okamžitě. Co mi vadí je, jaké informace se poskytují veřejnosti. To je pro mne nepřijatelné a cítím to jako křivdu,“ prohlásil Gašpar. 

Připustil také, že se vyšetřovatelé v případu Kuciak zřejmě brzy opět obrátí na veřejnost s žádostí o pomoc. Na dotaz novinářů, zda se nová žádost bude týkat možného zveřejnění podobizny hledané osoby, odmítl odpovědět. 

Prokuratura na konci března sdělila, že verzí je vícero a že žádná není považována za nejpravděpodobnější. 

„Odpolitizování policie, po kterém se v ulicích tak volá, je paradoxně v rámci hesel ve vztahu k mojí osobě politické. Nemyslím si, že tu rozhodují argumenty a zdravý rozum, ale hraje se na emoce a vytváří se nefunkční obraz policejního sboru,“ postěžoval si Gašpar, který je označován za hlavního viníka toho, že policii stále unikají pachatelé vražd Kuciaka a jeho partnerky. 

Jsem Kiskův terč, říká slovenský policejní prezident Gašpar

K vraždě Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo 21. února, oba byli během několika minut zastřeleni. Kuciak psal kromě jiného o kontaktech blízkých spolupracovníků premiéra Roberta Fica na podnikatele spojovaného médii s mafií a věnoval se podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

Zločin vyvolal na Slovensku politickou krizi, lidé po celé zemi vyšli do ulic a požadovali změny ve vládě. Fico v polovině března podal demisi, ještě před ním 12. března, odstoupil z funkce jeho dobrý přítel a ministr vnitra Robert Kaliňák. Jeho nástupce Tomáš Drucker rezignoval v pondělí, slovenský prezident Andrej Kiska prozatím pověřil vedením rezortu předsedu vlády Petera Pellegriniho.

Gašpar je ve funkci policejního prezidenta od května 2012. Předtím byl ředitelem Úřadu boje proti korupci.

Kiska: Gašparův odchod je minimum

Opozice sice oznámený odchod Gašpara uvítala, ale mnohým se nelíbí, že se tak má stát až za šest týdnů. Iniciativa Za slušné Slovensko, která v souvislosti se současnou krizí stála za řadou protivládních demonstrací, ocenila, že se po premiérovi Robertu Ficovi a dalších funkcionářích nakonec podařilo donutit k odchodu i Gašpara. Nicméně odklad považuje za nepochopitelný a hodlá kroky končícího policejního prezidenta „do poslední chvíle velmi pozorně sledovat“.

Prezident Andrej Kiska odchod Gašpara nedlouho po jeho oznámení uvítal jako „minimum“. „Přivítal jsem, že se premiér rozhodl začít dělat pořádek v resortu vnitra osobně,“ napsal na facebooku. Dodal, že odchod Gašpara ke konci května považuje za nezbytnou podmínku, aby se Pellegriniho vláda „mohla pokusit uklidnit situaci ve společnosti“.

Média už spekulují, kdo o Gašparově nástupci. Podle některých by ho mohla nahradit Denisa Saková, která je na ministerstvu vnitra státní tajemnicí a byla považována za pravou ruku exministra Roberta Kaliňáka. Pellegrini na dotaz, zda je Saková na tento ministerský post ve hře, odpověděl vyhýbavě. Řekl, že nejprve se o obsazení funkce rozhodne na stranické úrovni a pak bude informována veřejnost. Šéfa ministerstva vnitra podle koaliční dohody obsazuje strana Směr-SD, jíž nadále předsedá dlouholetý expremiér Robert Fico.

Gašpar komentuje dosavadní průběh vyšetřování vraždy Kuciaka (únor 2018):

28. února 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video