Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič ve...

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič ve volebním štábu v Trnavě (1. března 2020) | foto: ČTK

Slováci mají dost korupce a odvolali mafiánské elity, píše evropský tisk

  • 32
Slovensko zvolilo změnu a začíná novou éru se šéfem dosud opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igorem Matovičem, které přesvědčivě vyhrálo sobotní parlamentní volby. V pondělí to píše německý a slovenský tisk, který poukázal na volební ztráty dosud dominantní vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

„OLaNO drtivě porazilo Směr i opozici. Slovensko mění kurz. Doprava?“ napsal list Pravda k vítězství OLaNO, které dostalo ve volbách čtvrtinu ze všech hlasů voličů. 

Podle listu Sme vítěznému hnutí k volebnímu úspěchu pomohl vhodně zvolený marketing, když Matovič dobře reagoval na negativní témata ve společnosti a zároveň se označil za člověka, který tyto problémy dokáže přinejmenším pojmenovat. 

„Země žádá zásadní změnu. Navzdory ničivému propadu stran končící koalice není jasné, jaká ta změna má být. Vítězství OLaNO sice znamená výhru opozičních sil, ale charakterem hnutí, skladbou jeho kandidátní listiny i způsobem politického zápasu jde stále o antisystémový hlas,“ dodal.

Nejčtenější slovenský list Nový čas za nejpravděpodobnější možnost označil vznik koalice čtyř stran, která by ve 150členné sněmovně měla dohromady 95 poslanců, tedy ústavní většinu. Vznik takové koalice upřednostňuje Matovič.

List Pravda soudí, že čtyřkoalice s účastí strany Za lidi exprezidenta Andreje Kisky by mohla bezproblémově fungovat pouze v případě, že Kiska potlačí své ego. Deník připomenul Kiskovo vyjádření před volbami, že se šéfem hnutí Jsme rodina, které by rovněž mohlo být součástí nové vlády, by vstoupil do koalice jen v nejnutnějším případě.

Volby vyhrálo Matovičovo hnutí. Na Slovensku skončila vláda zla, řekl Kiska

Hospodárske noviny napsaly, že zatím nikdo nedokáže říct, jakým premiérem dosud svérázný politik Matovič bude.

„Jaká bude jeho vláda? Bude mít pravicový nebo levicový ekonomický program? Co udělá se školami či zdravotnictvím? Může překvapit a země bude jásat. Ale stejně mohou být za rok předčasné volby. Možná i dříve,“ uvedl deník.

Matovič zatím jen protestoval proti korupci

Podle listu Denník N zatím není jasné, jak bude Matovič vystupovat ve jménu Slovenska, protože dosud jen protestoval proti korupci. „Udržitelnost budoucí vlády bude ohrožovat nestandardní chování jejího předsedy, ale i vnější události, na jejichž řešení dosud neprokázal žádný talent. Víme ovšem, že na své voliče umírněností zapůsobí jen stěží,“ poznamenal deník.

Listy poukázaly na skutečnost, že OLaNO není tradičním hnutím s pevnými stranickými strukturami a že před volbami na kandidátní listinu zařazuje různé osobnosti.

 „OLaNO je těžce definovatelný slepenec. Na jedné straně se ocitli ultrakonzervativci s ekologové a liberálové,“ napsal list Pravda, podle kterého nejvíce slyšet bude konzervativní křídlo hnutí. OLaNO obsadí ve 150členné sněmovně 53 křesel.

Slováci podle německého tisku odvolali mafiánské elity

„Málokteré parlamentní volby v dějinách samostatného Slovenska byly očekávány s takovým napětím jako tyto. Byly to volby velkého hněvu a velkých nadějí,“ míní server televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle.

Podle ní mělo stále více Slováků od vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka před dvěma lety pocit, že žijí v mafiánském státě, který ovládá klika zkorumpovaných politiků a zločinných oligarchů.

Žádné zlo neroste do nebe. Českou opozici inspiruje Matovičovo vítězství

Za hlavní důvod propadu Směru-SD považuje i Frankfurter Rundschau vraždu Kuciaka a její následné vyšetřování, které odhalilo „mafiózní síť v politice, hospodářství a justici sahající až do nejvyšších pater vlády“.

Lidé dosavadní vládě předhazovali korupci a zneužití moci a v neposlední řadě i zodpovědnost za vraždu Kuciaka a jeho snoubenky, konstatuje také deník Süddeutsche Zeitung, který poukazuje i na to, že „fašistická strana“ Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) nedopadla tak dobře, jak se čekalo.

Ani tak ale nemusí být podle Deutsche Welle sestavování vlády jednoduchou záležitostí. „Většina voličů hlasovala pro těžko vypočitatelné protestní strany, které zastávají pravicově konzervativní, pravicově populistické a euroskeptické pozice,“ píše server. 

Podle Deutsche Welle se do parlamentu dostala jediná strana z umírněného liberálně-konzervativního spektra. „Slovensko tak směřuje do nejisté, možná nestabilní budoucnosti,“ podotýká stanice. 

Parlamentní volby na Slovensku vyhrálo Matovičovo hnutí: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video