Slovensko mění cestovatelský semafor. Neočkovaní půjdou do karantény

  • 198
Slovensko bude od 9. července vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujících, kteří nejsou očkováni proti covidu-19. Rozhodla o tom vláda v reakci šíření varianty delta. Nyní při cestách na Slovensko z Česka a z dalších zemí s nízkým epidemickým rizikem stačí negativní výsledek testu. Slovensko také uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi.

Cestovatelský semafor, kterým se musí obyvatelé Slovenska řídit při návratu ze zahraničí, projde zásadní změnou. Dosud platný princip, který je založen na regionech, se nyní přetransformuje na princip individuální. Nebude tak důležité, odkud člověk cestuje.

Klíčové bude to, zda je dotyčný očkovaný nebo nikoliv. Změny navrhl Ústredný krízový štáb v souvislosti s šířením varianty koronaviru delta.

Plně očkovaní lidé při překročení hranic na Slovensku nebudou muset nastoupit do karantény nebo podstupovat test. Na hranicích se budou muset prokázat pouze covid pasem.

Začíná platit covid pas EU, Čechům na cestě pomůže aplikace Tečka

Podle slovenských médií se neočkovaní cestující budou muset při vstupu na Slovensko elektronicky registrovat na eHranici a nastoupit na dva týdny do karantény. Tu bude možné zkrátit obdržením negativního výsledku laboratorního testu na koronavirus, který lze absolvovat na pátý den izolace. 

Státní tajemník (náměstek) ministerstva zahraničí Martin Klus původně před novináři rovnou zmiňoval onu jen pětidenní karanténu. Od 9. srpna se pak už výjimky z karantény nebudou vztahovat na neočkované lidi, kteří přes hranice pravidelně dojíždějí za prací. 

Očkování budou mít jednodušší přístup

Rozhodnutí slovenské vlády zkomplikuje cesty neočkovaných českých turistů na dovolenou na Slovensko, kde před propuknutím epidemie covidu-19 Češi tvořili nejpočetnější zahraniční klientelu v ubytovacích zařízeních. Opatření postihne také Slováky při návratu do vlasti z letních dovolených v zahraničí, pokud se nenechali očkovat.

„Princip je postaven na rozlišování mezi očkovanými a neočkovanými osobami. Očkování je stále dobrovolné. S každou volbou přichází nějaká odpovědnost. Očkovaní budou mít mnohem jednodušší přístup z každé země,“ řekl Klus. Nově již nebude záležet na tom, ze které země cestující přijíždí. Detaily nových pravidel hraničního režimu určí vyhláška úřadu hlavního hygienika.

Slováci si nechodí pro Sputnik, vláda ho prodá a daruje na Balkán

Semafor myslí i na specifické skupiny obyvatel. Pro děti do 12 let věku budou platit stejné podmínky, jako pro jejich rodiče. Mladiství ve věku od 12 do 18 let budou mít v červenci stejná pravidla, a to v případě, že byli očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny. Od srpna i tato skupina přechází na systém očkovaní a neočkovaní.

Změní se také podmínky pro leteckou dopravu. Cestovatelský semafor navrhuje povinnost prokázání se negativním PCR testem. Toto pravidlo bude platit pro lidi, kteří přilétají z nebezpečných zemí. V tomto případě jde ale pouze o návrh, bude totiž nutná změna zákona.

Uzavření menších přechodů

Příští týden Slovensko uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi; v případě hranic s ČR půjde podle plánu ministerstva vnitra o 14 z celkového počtu 32 přechodů a silničních přejezdů.

Slovenská vláda také schválila návrh zákona, na jehož základě by úřad hlavního hygienika mohl nařídit, že se hromadných akcí budou moci účastnit nebo vstupovat do provozů s větším počtem osob budou moci jen lidé, kteří jsou očkováni proti covidu-19 nebo absolvovali test na koronavirus, případně prodělali covid-19. Testy na koronavirus budou podle oznámení ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského bezplatné jen pro osoby, které splní stanovené podmínky, jako například kontakt s infikovaným.

Na Slovensku již bylo potvrzeno několik případů koronavirové varianty delta, která je nakažlivější než původní virus. Země v podílu očkovaných obyvatel proti covidu-19 zaostává za EU, alespoň první dávku některé z vakcín dostali dosud necelé dvě pětiny obyvatel země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video