ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na Slovensku zadrželi funkcionáře NAKA, lustrovali novináře včetně Kuciaka

  • 13
Inspekce slovenského ministerstva vnitra zadržela ve čtvrtek dva funkcionáře Národní kriminální agentury (NAKA) Pavla Vorobjova a Milana Mihálika. Důvodem je vyšetřování podezření z nezákonných lustrací novinářů, včetně loni zavražděného novináře Jána Kuciaka, či prokurátorů v policejních databázích.

Vorobjov byl v minulosti šéfem finanční zpravodajské jednotky NAKA, Mihálik je současnosti zástupcem ředitele policejní jednotky pro odhalování nejzávažnějších případů majetkové a hospodářské kriminality. Inspekce zadržela ještě jednoho policistu, kterým je podle Deníku N Michal Zubčák z odboru podpory řízení.

„V souvislosti s vyšetřováním takzvaných lustrací dnes příslušníci Úřadu inspekční služby zadrželi tři osoby,“ uvedla  pro hnonline.sk mluvčí inspekce Michaela Paulenová, která ale nechtěla případ blíže komentovat.

„V současné době provádí vyšetřovatel úřadu všechny potřebné procesní úkony. Vzhledem k této skutečnosti a s cílem zabránit zmaření probíhajícího vyšetřování, neposkytneme v tuto chvíli žádné další informace,“ prohlásila.

Inspekce vyšetřuje Vorobjova kvůli kontaktům se slovenským podnikatelem Mariánem Kočnerem, který čelí obvinění z objednávky loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Právě toho měl Vorobjov společně s dalšími novináři lustrovat v policejních databázích. Údajně tak jednal na příkaz nadřízeného.

Ze spolupráce s Kočnerem a jeho pravou rukou Norbertem Bödorem podezřívá inspekce také Mihálika.

Vorobjov řídil finanční jednotku NAKA od září 2017 do února letošního roku, kdy byl na vlastní žádost přeložen k jinému policejnímu útvaru. Vorobjov sek lustracím novinářů sám přiznal a tvrdil, že prověřování údajů vykonával pro bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, později ale výpověď změnil. Gašpar popřel, že by takový pokyn svému podřízenému vydal.

Kočner měl kontakty u policie, pomáhaly mu i se zametáním stop

V souvislosti s vyšetřováním nezákonných lustrací novinářů dříve na policii vypovídali i poškození redaktoři. Ti zveřejnili informace, že někdo z policie sestavil seznamy i s osobními údaji novinářů, údaji o jejich rodinných vazbách či používaném autě. 

Slovenská média dříve psala o tom, že Kočner nechal novináře sledovat. Z komunikace zajištěné v jeho mobilním telefonu podle dostupných informací vyplývá, že Kočner se chlubil získanými údaji o soukromí žurnalistů. 

Kočner ještě v roce 2017 v telefonickém rozhovoru Kuciakovi vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak, který psal i o Kočnerových kontroverzních podnikatelských aktivitách, obrátil na policii, ta však věc odložila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video