Slovenský mafiánský boss Mikuláš Černák (19. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Slovenský soud schválil dohodu s mafiánem Černákem, přiznal se ke 14 vraždám

  • 113
Slovenský soud v úterý schválil dohodu o vině a trestu pro bývalého šéfa podsvětí Mikuláše Černáka. Ten se koncem loňského roku přiznal k šestnácti zločinům, z toho ke čtrnácti vraždám. Mafiánský boss si už nyní odpykává doživotní trest za šest vražd.

Okresní soud v Banské Bystrici v úterý schválil dohodu, kterou někdejší šéf tamního podsvětí uzavřel v prosinci na prokuratuře v Martině. Na jejím základě se přiznal ke čtrnácti vraždám a dvěma zločinům všeobecného ohrožení.

Od uložení trestu se však upustilo, protože Černák už ve vězení je. Spolu s přiznáním se vzdal možnosti na veřejný proces a odvolání vůči verdiktu, píše deník Sme. Černák se zasedání nezúčastnil osobně, do soudní síně jej přepojili prostřednictvím videohovoru z vězení v Leopoldově.

„Stydím se za skutky, které jsem spáchal. Poškozeným se omlouvám,“ uvedl. Soud v úterý schválil dohodu o vině a trestu také v případě Černákovy pravé ruky Miloše Kaštana. Ten přiznal, že se v 90. letech podílel na šesti zločinech, z toho bylo pět vražd. Ve vězení stráví dvacet let a jeden měsíc, rozhodl soud.

Proces s Černákem začal už v roce 1999 a patřil mezi nejostřeji sledované na Slovensku. Provázela ho přísná bezpečnostní opatření, chránění svědci například vypovídali prostřednictvím telemostu.

Krajský soud obžalovaného původně odsoudil za hospodářské delikty, vydírání a vraždu polského podnikatele Gregorze Szymaneka na patnáct let. Poté, co klíčový svědek změnil výpověď, dostal Černák trest osm a půl roku za krácení cla a vydírání.

V průběhu procesu se stali obětí vraždy dva svědci a jeden z obžalovaných. Po vynesení verdiktu požádal Černák o policejní ochranu. Během soudu padala jména politických špiček. Černák se měl na Silvestra v roce 1996 sejít s šéfem HZDS Vladimírem Mečiarem. O kontaktech s poslancem Pavolem Ruskem vypovídal před soudem reportér televize Markízy, kterou Rusko vlastnil.

Ukrýval se v Česku, nakonec dostal doživotí

Po pěti letech ve vězení se Černák dostal podmínečně na svobodu a opustil Slovensko. Čeští policisté v roce 2003 zjistili, že se pohybuje na území Česka a je ve spojení s ruskojazyčným organizovaným zločinem. 

Nakonec ho zadržela zásahová jednotka během několikadenní operace Miki, která vyvrcholila u benzinové pumpy v Klíčanech u Prahy. Podle policie trval zákrok sotva dvacet sekund a zatýkaný nekladl žádný odpor.

Slovensko pak na něj vydalo mezinárodní zatykač a požádalo Česko o jeho vydání. V roce 2009 soud v Prešově dal Černákovi doživotní trest. Obžaloba tehdy tvrdila, že má obviněný na svědomí šest vražd a další organizoval přímo z vězení. A loni v prosinci se pak mafiánský boss přiznal ke zmíněným šestnácti zločinům. 

Slovenský soud udělil někdejší hlavě podsvětí za vraždy doživotí

„Stíhán byl za čtrnáct skutků kvalifikovaných jako trestné činy vraždy a dva skutky kvalifikované jako obecné ohrožení, protože byly vykonány nástražným výbušným systémem,“ uvedl loni prokurátor Martin Kováč.

Černák už dříve prohlásil, že se stydí za svou temnou minulost a že hodlá svědčit v některých procesech. Vydal také knihu, ve které psal o uplácení policistů, prokurátorů, soudců i státních úředníků a o činnosti svého gangu, který v 90. letech údajně ovládal značnou část podsvětí na Slovensku. 

Uváděl rovněž, že zavlečení syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995 provedla slovenská tajná služba SIS, která si na sledování své oběti najala členy podsvětí.

Podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) bude Černák v roce 2023, tedy po odpykání pětadvaceti let ve vězení, moct požádat o podmíněné propuštění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video