Slovenský premiér Peter Pellegrini (vpravo).

Slovenský premiér Peter Pellegrini (vpravo). | foto: František Vlček, MAFRA

Hádka ve slovenské vládě. Koalice nemá na migrační pakt shodný názor

  • 38
Tříčlenná slovenská vládní koalice není jednotná v názoru na podporu globálního paktu OSN o migraci. Zatímco ministr zahraničí Miroslav Lajčák (za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie) úmluvu obhajoval, proti jejímu přijetí se postavila menší vládní Slovenská národní strana (SNS).

Výhrady vůči migračnímu paktu má mimo jiné Česká republika, dokument již odmítly USA, Rakousko či Maďarsko. Bouří se i část vládních křesťanských demokratů v Německu.

Česko nepřistoupí ke globálnímu paktu o migraci, Babiš se neobává izolace

„Tento dokument obsahuje více než 100 závazků. Pokud se nějaká země zaváže akceptovat tento dokument, tyto závazky by měla plnit, ačkoliv nyní nejsou právně vymahatelné. Z našeho pohledu je proto rozporuplný,“ řekl dnes novinářům místopředseda SNS Jaroslav Paška. Tvrdil, že možnost přesídlení migrantů by se mohla stát lidským právem například z důvodu změn klimatu, dále kvůli chudobě či hladomoru.

Podle Pašky úmluva stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací, což dříve tvrdil i český premiér Andrej Babiš. Česká vláda by příští týden měla projednat materiál o nepřistoupení k migračnímu paktu OSN.

SNS navrhla, aby o dokumenty jednal slovenský parlament a usnesením ho odmítl. Iniciativu SNS již odmítla vládní strana Most-Híd, podle které migrační pakt neohrožuje suverenitu Slovenska.

Maďarsko couvá od paktu o migraci, Češi jej vnímají jako nezávaznou dohodu

Šéf slovenské diplomacie Lajčák minulý týden po schůzce se svým českým kolegou Tomášem Petříčkem úmluvu OSN obhajoval. Uvedl, že migrační pakt není závazný a že státům nesahá na kompetence.

Podobu paktu letos v červenci odsouhlasilo přes 190 států OSN s výjimkou USA. Odchod z jednání později ohlásilo i Maďarsko a Rakousko. Nezávazná dohoda bude oficiálně přijata na ministerské schůzce letos v prosinci. Dokument se zabývá otázkami ochrany migrantů, jejich integrace v nových zemích nebo umožnění návratu domů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video