Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák (na archivním snímku z 10. října 2017)...

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák (na archivním snímku z 10. října 2017) . | foto: ČTK

Slovenský šéf diplomacie Lajčák si rozmyslel demisi kvůli migračnímu paktu

  • 58
Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák bude pokračovat ve funkci ministra zahraničí. Uvedl to v pátek na tiskovém prohlášení, z něhož vyplývá, že podanou rezignaci hodlá stáhnout. Lajčák minulý týden podal demisi v reakci na to, že slovenští poslanci odmítli migrační pakt OSN.

Lajčák změnil svůj postoj navzdory tomu, že kromě parlamentu se proti migračnímu paktu OSN vyslovila také slovenská vláda, která rovněž nesouhlasila s vysláním slovenského zástupce na nadcházející mezivládní konferenci o paktu.

Slovensko se připojilo k Česku či USA. Rovněž odmítlo migrační pakt OSN

„Chci oznámit, že jsem přijal rozhodnutí pokračovat ve výkonu mandátu ministra zahraničních věcí a evropských záležitostí, v tomto smyslu podniknu v nejbližší době potřebné kroky,“ uvedl Lajčák.

Změnu svého postoje Lajčák zdůvodnil podporou, které se mu dostalo kromě jiných také od vrcholných politiků Slovenska, a také nadcházejícím předsednictvím Slovenska v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Proti Lajčákově demisi se dříve vyslovil například premiér Peter Pellegrini, který se ministra v otázce paktu OSN ale nezastal. Prezident Kiska zase tvrdil, že Slovensko by nemělo ztratit tak kvalitního ministra a diplomata světové úrovně, jakým je Lajčák.

Maďarsko couvá od paktu o migraci, Češi jej vnímají jako nezávaznou dohodu

Hlava státu dříve v tomto týdnu odložila rozhodnutí o Lajčákově demisi s odůvodněním, že chce nechat prostor k jednáním ministra zahraničí s premiérem.

Někteří ústavní právníci v minulosti zpochybňovali možnost, zda je prezident oprávněn odmítnout demisi ministra nebo zda může člen vlády podanou demisi odvolat. Jiní odborníci na ústavní právo obě možnosti připustili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue