Slovenské nemocnice kolabují. Ministr přitom chce otevřít kostely

  17:05aktualizováno  20:49
Slovensko je nyní spolu s Českem nejhorší na světě, pokud jde o zvládání pandemie koronaviru. Zhruba každý třetí hospitalizovaný umírá, a to i proto, že nemocnicím chybí proškolený personál. Vláda proto žádá Evropu o pomoc. V této situaci přišel slovenský ministr práce s návrhem otevřít znovu kostely. Pomohl si přitom příkladem z 18. století, kdy Trnavě zasažené morem prý pomohl zázrak.
Slovenský katolický kněz Martin Miškuf je jedním z duchovních, kteří na chudém...

Slovenský katolický kněz Martin Miškuf je jedním z duchovních, kteří na chudém východě země pomáhají nemocnicím s náporem covidových pacientů. Snímek, na kterém kněz stojí vedle jedné z obětí pandemie, pochází z Prešova. (18. února 2021) | foto: Profimedia.cz

Téměř každý třetí hospitalizovaný pacient s covidem nyní na Slovensku umírá. Nemocnice jedou na doraz a tolik potřební zdravotníci chybějí. Na východě Slovenska už jim pomáhají i duchovní. Jedním z nich je kněz Martin Miškuf. Spolu s pěti kolegy dochází do prešovské nemocnice. 

„Chce to čas, zvyknout si na pohled na člověka, který odchází nebo je zabalený a čeká na odvoz. Ale stále je to člověk, stále je to lidská duše. Sám potom přemýšlím o vlastní smrti. Zda jsem dostatečně připravený,“ vypráví pro Denník N

Slovensko momentálně spolu s Českem patří k zemím, které jsou další vlnou koronaviru v přepočtu na počet obyvatel nejhůře zasažené. Trhá smutné rekordy v počtu nově hospitalizovaných i mrtvých. Také vlivem britské mutace se do nemocnic dostávají lidé s těžším průběhem nemoci covid-19 a navíc stále mladší ročníky. 

Antigenní testy v neděli odhalily 2 384 pozitivních, PCR testy pak 649 lidí. Zemřelo dalších 72 pacientů a celkem tak Slovensko eviduje už 6 577 obětí pandemie. Nemocnicím přitom nyní nechybí ani tak vybavení, jako lidé schopní s ním pracovat.

WHO hlásí pokles případů koronaviru. Česka a Slovenska se to netýká

A tak přestože země disponuje celkem asi tisícovkou covidových lůžek s ventilátory a obsazených je zhruba tři sta z nich, ministr zdravotnictví Marek Krajčí minulý týden podle listu HN Online uvedl, že jich zbývá už jen dvaapadesát. 

Kritický nedostatek proškoleného personálu má vliv i na koronavirové statistiky. Na Slovensku totiž údajně umírá každý druhý pacient připojený na umělou plicní ventilaci, zatímco v Německu „jen“ každý čtvrtý. „My infektologové jsme byli naučení, že jsme ti dobří lékaři, kteří umí pomoct. Poprvé jsme v situaci, že i když uděláme první poslední, může se stát, že selžeme a pacient zemře. Na toto jsme nebyli zvyklí,“ popisuje primářka prešovské infektologie Nataša Špiláková. 

Její oddělení zabíralo nejdřív jedno patro nemocnice, pak dvě a teď používá čtyři. Je téměř plno. Do Prešova nyní podle Denníku N míří i pacienti z Košic a okolí, protože v Košicích už nemají nemocné kam dávat a před budovu museli přistavit chladicí přívěs. Počet mrtvých v metropoli východního Slovenska stále roste a jen za prvních osmnáct únorových dní tam covidu podlehlo 164 lidí.

Pomoci mají zdravotníci ze zahraničí

Vláda premiéra Igora Matoviče nyní žádá o zdravotníky ze zahraničí, konkrétně o deset lékařů a pětadvacet sester. „Připravuje se jedno oddělení ARO, které má být zřízené v Národním ústavu dětských chorob, kde by tito lékaři ze zahraničí mohli působit.

Vyslat 15 zdravotníků na pomoc těžce zasaženému Slovensku již slíbilo Rumunsko. Zdravotníci by měli podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka ve slovenských nemocnicích pomáhat tři týdny. Korčok Rumunsko požádal také o případné poskytnutí vakcín proti covidu-19, k čemuž se však podle něj žádná země z Evropské unie neměla.

Slovensko dostalo nabídku i od Rakouska, na výpomoc by přišli vojenští zdravotníci. Spolupracujeme s dalšími resorty,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Slovensko zavedlo karanténu po příjezdu do země, Unii žádá o zdravotníky

Dodala, že by se v případě potřeby mohli někteří pacienti převážet i za hranice Slovenska, například do Polska. Některé tamní nemocnice už jsou připravené Slováky přijmout. Třeba v jihopolském městě Nowy Targ. 

„Pokud ta potřeba nastane, prohlašuji, že jsme připraveni Slováky podpořit. Pokud budou potřebovat přesměrovat pacienty do Polska, můžeme je léčit,“ potvrdil vojvoda Malopolského vojvodství Lukasz Kmita. Nezbytné vybavení, ochranné pomůcky pro nemocniční personál i peníze na rozšíření kapacit už do této nemocnice přemístili. 

Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus minulý týden oznámil, že Polsko je připraveno vyčlenit celkem 200 míst na jednotkách intenzivní péče. Nabízí se údajně i Maďarsko. Ředitel zmíněné polské nemocnice Marek Wierzba uvedl, že pokud to bude nezbytné, zařízení je schopno poskytnout lůžka pacientům ze Slovenska do 72 hodin od rozhodnutí polské vlády. To však ještě nepadlo. 

Debaty o otevírání kostelů a hádky o Sputnik

V kontrastu s touto situací ovšem Matovičova vláda nyní bude probírat i možné rozvolňování opatření, konkrétně otevírání kostelů. Podle ministra práce Milana Krajniaka (Jsme rodina) by duchovní opora mohla Slovákům v krizi pomoct. Tvrdí, že v sociálních zařízeních, do kterých za nakaženými docházejí služebníci Páně, mají klienti lepší průběh nemoci.

„Co kdybychom dovolili lidem, aby se mohli za přesně vymezených podmínek zúčastnit bohoslužeb a modlili se za všechny lidi na Slovensku? Za věřící i nevěřící. Aby nás Bůh našich otců a dědů ochránil před covidem a zbavil nás covidu co nejrychleji. Věřím, že by to pomohlo nám všem,“ píše Krajniak na Facebooku. 

Přidal také jeden „ověřitelný historický příklad“. A to z roku 1710, kdy Trnavu zasáhl mor. Dlouhé měsíce „lockdownu“ tehdy podle Krajniaka nezabíraly, zoufalí občané se proto obrátili k nebi a „ve společné modlitbě prosili o pomoc Pannu Marii“. „A stal se zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnavě nikdo na mor nezemřel,“ dodal.

Jeho návrhem se podle deníku Sme bude zabývat koaliční rada, zřejmě ovšem neprojde. Koaliční Svoboda a solidarita (SaS) se nechala slyšet, že by otevírání kostelů bylo v současné situaci absolutně nezodpovědné. Totéž pak na pondělní tiskové konferenci řekl i premiér Matovič.

Bývalá ministryně kultury Ľubica Laššáková, která je dnes členkou opoziční strany Hlas-SD expremiéra Petera Pellegriniho, zase nápad vnímá „jako z jiného světa“. „Nemocnice se plní těmi nejohroženějšími, ale on chce otevřít kostely, aby mezi nimi nákaza řádila dál. Nedivím se, že tato vláda nezvládá boj s pandemií. Jak by jen mohla, když víra a ideologie stojí nad vědeckými fakty a opatřeními,“ napsala.

Ve vládě jsou nyní nové neshody i kvůli přístupu k očkování. Zatímco Matovič tlačí na co nejrychlejší pořízení zásob ruské vakcíny Sputnik V, nejmenší koaliční strana Za lidi pod vedením Veroniky Remišové se postavila na odpor a trvá na tom, že vakcínu musí nejdřív schválit Evropská léková agentura. Podobný postoj pak zaujala i SaS.

Matovič tvrdí, že s ruskou stranou dohodl dodávky dvou milionů dávek Sputniku do konce června. A míní, že o ně Slovensko kvůli zbytečnému čekání a „politikaření“ nakonec přijde, což podle něj krizi jen prodlouží a další Slováky připraví o život. 

Podobná rétorika v jeho případě není nová, předsedu SaS Richarda Sulíka už počátkem roku nepřímo nařkl, že má na svědomí smrt více než čtyř tisíc lidí. V pondělí se k tématu nenakoupených testů potřebných na několik kol celoplošného testování opakovaně vracel a na grafu novinářům ukazoval, že podzimní první kolo testování na šíření koronaviru zabralo.

Na úterý Matovič, který podle svých slov posledních devět týdnů strategii boje s pandemií neřídí a vše nechává na expertech, na úterý svolal schůzku s odborníky. Ti mají řešit, proč se situace na Slovensku stále zhoršuje navzdory přijatým opatřením. Tento týden se má projednávat také prodloužení nouzového stavu, proti kterému mají koaliční partneři rovněž výhrady. Bez něj však podle Matoviče čeká zemi „armageddon“.

Vakcínu Sputnik ovšem kromě Matoviče na Slovensku propagují i lidé, kteří se až dosud k očkování vyjadřovali spíše vlažně až odmítavě. Třeba předseda Směru-SD Robert Fico, který prý sám na očkování nepůjde, nebo Andrej Danko, který v loňských volbách vyvedl Slovenskou národní stranu (SNS) z parlamentu a nyní se snaží prostřednictvím národního referenda svrhnout Matovičovu vládu.

Slovensko se potýká s nárůstem případů nákazy i úmrtí: 

1. února 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...