Slovenští dopravci ukončí blokádu hranic, sejdou se s premiérem Pellegrinim

  • 6
Slovenští dopravci v pondělí pokračovali na některých přechodech s Českem, Polskem a Maďarskem v blokování kamionové dopravy. Odpoledne před druhou hodinou oznámili, že přechody a silnice uvolní. Reagovali na výzvu premiéra Petera Pellegriniho, který slíbil, že s nimi v takovém případě okamžité zahájí rozhovory.

Blokády na více než dvaceti místech Slovenska oznámila Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která už minulé úterý zahájila protesty za výrazné snížení silniční daně či za pozastavení výběru mýtného. V pátek blokovala dopravu i na třech hraničních přechodech s Českem.

Podle ranních informací slovenských webů stávkující autodopravci pro kamiony blokovaly hraniční přechody s Českem Makov a Svrčinovec, přechod na hranicích s Polskem Trstená a přechody s Maďarskem Medveďov, Slovenské Ďarmoty a Šahy. Kromě toho rovněž blokovali silnici v Krásnu nad Kysucou ve směru do Čadce. 

UNAS informoval, že v noci byly blokády na slovensko-českých přechodech Kúty, Drietoma, Holíč a Svrčinovec, na přechodech s Maďarskem Rajka, Medveďov, Siatorska Bukovinka, Kráľ a Slovenské Ďarmoty a také v Trstené.

„Blokáda zahájena podle plánu, nákladní vozidla posílají slovenští kolegové zpět do Česka,“ informovala česká policie v noci na Twitteru o situaci na dálnici D2. „Obdobná situace je i na ostatních bývalých hraničních přechodech v Jihomoravském kraji. Osobní auta projíždějí zatím bez problémů,“ dodala.

Podle Pellegriniho protest souvisí s nadcházejícími volbami

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) mimo jiné požaduje snížení silniční daně pro kamiony o polovinu. Podle dopravců je sazba zmíněné daně pro těžká nákladní vozidla na Slovensku druhou nejvyšší v Evropské unii. 

Slovenské ministerstvo financí dříve nabídlo snížení zmíněné sazby daně o 12,5 procenta.  Slovenský premiér Peter Pellegrini v pondělí uvedl, že stávka je v rozporu se zákony a může ekonomice země způsobit vážné problémy. 

Ujistil, že je připraven s autodopravci jednat, a to prakticky ihned po uvolnění všech blokovaných komunikací. Vyloučil nicméně možnost zastavení výběru mýtného. Pellegrini vysvětlil, že Slovensko by se tak stalo z evropského pohledu levnou cestou, kterou by využívali všichni zahraniční autodopravci. 

„Do hodiny od zprůjezdnění všech hraničních přechodů a všech úseků silnic je slovenská vláda připravená jednat s představiteli autodopravců,“ slíbil premiér.

Kamiony na dálnicích budou moci předjíždět dál, poslanci se neshodli

Premiér vyslovil podezření, že protest je spíše spojen s nadcházejícími volbami než se skutečnými problémy autodopravy. Poukázal přitom na skutečnost, že blokád se neúčastní všichni slovenští dopravci, například sdružení ČESMAD.

Nespokojení autodopravci žádají pozastavení mýtného jako reakci na analýzu slovenského nejvyššího kontrolního úřadu, že provozovatel mýtného systému zinkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu kamionů a autobusů po zpoplatněných silnicích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video