Slováci sestavují novou vládu, ministrem vnitra má být syn Joža Ráže

  • 100
Budoucí slovenský premiér Peter Pellegrini představil návrh své vlády, která by měla nahradit kabinet Roberta Fica. Místo Roberta Kaliňáka by měl ve funkci ministra vnitra usednout Jozef Ráž mladší, syn zpěváka skupiny Elán.

„V první řadě nám šlo o uklidnění politické situace. Hledali jsme nominace, které nebudou vzbuzovat kontroverzi. (...) Chci ocenit nominaci Jozefa Ráže, protože jsme řekli, že chceme krizového manažera, člověka, který není členem strany,“ řekl novinářům Pellegrini, kterého prezident Andrej Kiska minulý týden pověřil sestavením nové vlády, ale zatím ho premiérem nejmenoval.

V Pellegriniho nové vládě má pokračovat většina současných ministrů. V patnáctičlenném kabinetu se změny dotknou pěti postů včetně premiéra. Nejvíce změn se týká současných členů vlády za Ficovu stranu Směr-SD, která je nejsilnější koaliční formací. 

Směr-SD za nového ministra vnitra navrhl Ráže mladšího, který je nyní generálním tajemníkem úřadu ministerstva zdravotnictví.  „Mohl by na ministerstvo vnitra vnést jinou atmosféru,“ vysvětlil podle hnonline.sk Rážovu nominaci Pellegrini.

Osmatřicetiletý Ráž je synem známého zpěváka a lídra kapely Elán. Dříve působil na ministerstvu obrany či ve Slovenské poště, kde se vypracoval z asistenta představenstva na ředitele sekce správy majetku a ředitele úseku služeb.

Ráž mladší také podniká v gastronomii. S manželkou vlastní bratislavský hotel Barok, restauraci Baroza a hudební klub RockOK. Otec s jeho prací ve státní zprávě nesouhlasil. 

„Má dvě vysoké školy a je velmi schopný. Kdyby nešel na ministerstvo, mohl být šéfem pošty a byl by někdo. Takhle nebude nikdo a navíc bude mít nebezpečnou práci, protože tam bude muset bojovat proti miliardovým mafiím. Ale to je jeho život,“ posteskl si lídr Elánu v době, kdy jeho syn nastupoval na ministerstvo zdravotnictví.

Kiska zatím mlčí

Pellegriniho má na jeho dosavadním postu místopředsedy vlády pro investice a informatiku nahradit poslanec Směru-SD a neúspěšný kandidát na post předsedy Košického kraje Richard Raši.

Ministryní kultury by se měla stát krajská šéfka Směru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková. Předchozí ministr kultury Marek Maďarič na začátku března odstoupil kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka. Rezignaci pod tlakem opozice a části koalice ohlásil před týdnem i Kaliňák (psali jsme zde: Kaliňák rezignoval na svou funkci).

Vražda novináře Jána Kuciaka

Slovenská národní strana (SNS) do kabinetu navrhla své stávající tři členy, a to ministry obrany, zemědělství i školství. Za nejmenší vládní stranu Most-Híd by měli pokračovat dva ze tří ministrů, a to ministři dopravy a životního prostředí. Současnou šéfku spravedlnosti Lucii Žitňanskou, která se rozhodla nepokračovat v novém kabinetu, by měl nahradit předseda poslaneckého klubu Gábor Gál.

Pellegrini se odpoledne setkal s Kiskou, jemuž předal seznam navrhovaných členů nové vlády. „Nyní je na panu prezidentovi, aby se v době, kterou uzná za vhodnou, vyjádřil k návrhu, který jsem mu oficiálně předal do rukou. Pan prezident má ve smyslu ústavy čas, neplynou mu žádné lhůty,“ řekl Pellegrini po schůzce s prezidentem. Dodal, že Kiska si chce ponechat čas na prostudování návrhu. Hlava státu jednání s Pellegrinim nekomentovala.

Podle ústavy je na rozhodnutí hlavy státu, koho premiérem jmenuje. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh předsedy vlády je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu.

Koalice Směru-SD, SNS a strany Most-Híd, která má ve Sněmovně většinu, se dohodla na vytvoření nové vlády, byť Most-Híd původně spolu s opozicí prosazoval vypsání předčasných voleb. Za nové volby v pátek v řadě slovenských měst demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Fico po odchodu z čela vlády zůstane předsedou Směru-SD. Z jeho vyjádření na tiskové konferenci vyplynulo, že nejméně do hlasování sněmovny o vyslovení důvěry Pellegriniho vládě chce zůstat i poslancem parlamentu. 

Tři strany slovenské opozice, které požadují vypsání nových voleb, předloží v parlamentu zákon o zkrácení stávajícího volebního období. Na jeho schválení ovšem nemají dostatek hlasů. „Volání veřejnosti po předčasných volbách a změně, kterou by měly vyvolat, je mimořádné silné. Předčasné volby považujeme za legitimní řešení současné politické situace, která může vyústit v chaos. Očekáváme, že s podporou občanů se nám v parlamentu nakonec podaří získat potřebných 90 hlasů na jejich prosazení,“ uvedli ve společném prohlášení strana Svoboda a solidarita, hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a hnutí Jsme rodina-Boris Kollár.

Slováci chtějí společný vyšetřovací tým s Italy

Fico podal demisi minulý čtvrtek po více než dvou týdnech hluboké politické krize vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Slovenská prokuratura v pondělí navrhla italským úřadům vytvoření společného vyšetřovacího týmu. Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonina Vadaly, na blízké spolupracovníky premiéra Fica.

Vadalu minulý týden zadržela slovenská policie na základě evropského zatykače vydaného soudem v Itálii za aktivity týkající se drog. Zajištění italského podnikatele bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo dohromady 17 lidí, kromě Vadaly všichni v Itálii.

„Generální prokuratura od zřízení společného vyšetřovacího týmu očekává rychlejší, komplexnější a operativnější vyšetřování v konkrétní trestní věci,“ uvedla slovenská prokuratura. Dodala, že v případě souhlasu italské strany bude potřeba dohodnout například práva a povinnosti společného vyšetřovacího týmu či zapojení mezinárodních organizací, jako jsou Europol nebo unijní agentura pro soudní spolupráci Eurojust.

Vytvoření mezinárodního vyšetřovacího týmu, což žádali i rodiče zastřeleného novináře a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, podle slovenské prokuratury obvykle trvá několika týdnů až měsíců.

Kuciak a jeho partnerka byli zastřeleni v únoru v jejich domě nedaleko Trnavy. Policie po vraždě jako nejpravděpodobnější motiv vraždy označila investigativní práci reportéra. V posledních dnech slovenská policie ani prokuratura průběh vyšetřování nekomentovaly.

15. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video