Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar | foto: AP

V kauze Kuciak pracuje policie s novou verzí, Ficově koalici hrozí pád

  • 202
Ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) v sobotu odmítl rezignovat. Strana Most-Híd kvůli tomu zvažuje odchod z koalice. Policejní prezident Tibor Gašpar oznámil, že vyšetřovatelé prověřují novou verzi vraždy novináře Jána Kuciaka. Policie propustila v noci na sobotu všech sedm Italů zadržených v souvislosti s vyšetřováním vraždy.

O propuštění Italů jako první informoval web TVnoviny.sk a později zprávu potvrdila i policie. 

„Vyšetřovatel ve čtvrtek zadržel sedm osob jako podezřelé ve smyslu trestního řádu. V zákonné lhůtě (48 hodin), které má k dispozici, prověřoval a zjišťoval skutečnosti potřebné ke vznesení obvinění. Po lhůtě 48 hodin byly osoby ze zadržení propuštěny,“ uvedla policie v prohlášení s tím, že podrobnosti poskytovat nebude. Není tak jasné, zda někoho obvinila a vyšetřuje dotyčného na svobodě.

Sedm mužů propustili z vazby mezi 23:00 a 01:00 v době, kdy byl jeden ze zadržených na vyšetření v nemocnici kvůli bolestem na hrudi. Hospitalizace ale nebyla nutná a je rovněž mezi propuštěnými. 

Jedním z mužů, kteří byli ve čtvrtek zatčeni při policejních raziích na východě Slovenska, je Antonino Vadala. O něm média v souvislosti s vraždou Kuciaka psala, že má údajně blízko k obávané italské mafii ‘Ndrangheta.

Mezi zadrženými byli také Sebastiano Vadala (45), Bruno Vadala (40), Diego Roda (62), Antonio Roda (58,) Pietro C. (26) a Pietro C. (54).

Vyšetřovatelé při domovních prohlídkách našli dvě krátké střelné zbraně, držené legálně, a poslali je na expertizu. Odborníci by je měli porovnat s veškerým materiálem, který byl v souvislosti s dvojnásobnou vraždou zajištěn.

Prověřujeme další verzi motivu vraždy

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v pátek večer oznámil, že kriminalisté prověřují nový motiv. „Policie intenzivně pracuje na více verzích. Pracujeme s jednou novou teorií. Budeme pokračovat i přes víkend,“ ujistil.

Vražda novináře Jána Kuciaka

Zároveň se ohradil proti zprávám, že policie dostala od italské prokuratury varování o činnosti italské mafie na Slovensku už v roce 2014, ale nereagovala na ně. „Podle mých informací to není pravda. Z našich policejních databází a podle mezinárodní policejní spolupráce máme několik součinností s italskými složkami, ale všechny jsme iniciovali my. Měli jsme zájem o informace a žádali jsme o ně přes Interpol,“ prohlásil Gašpar ve videu, které slovenská policie zveřejnila v pátek na svém facebookovém profilu.

Slovenská média v pátek napsala, že Itálie podle bývalého prokurátora, který se specializoval na boj proti mafii, varovala Slovensko už dávno, ale nikdo na to nebral zřetel. Podobnou informaci zveřejnil také italský novinář a spisovatel Roberto Saviano. Podle něj italská mafie operuje na Slovensku už roky (více v článku Italská mafie se na Slovensku skrývá už dlouho).

Gašpar naopak tvrdí, že Slovensko žádalo Itálii o řadu informací, ale přístup země byl velice laxní. Některé dokumenty přišly až s odstupem roku a půl.

„Nevím, proč se objevují zavádějící výroky italských prokurátorů o tom, že nás varovali. Nemám o tom žádné povědomí a žádný takový dokument není. Policie reagovala také na zatykač vydaný italskými úřady na konkrétní osobu, která měla být i na Slovensku. Policie osobu vypátrala a předala italským úřadům,“ doplnil slovenský šéf policie.

Kaliňák rezignovat neplánuje

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) v sobotní diskuzi Sobotné dialógy na RTVS uvedl, že ze své funkce odejít neplánuje, informoval server HNonline.sk.

„Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata,“ řekl Kaliňák. Moderátor rozhovoru se podle serveru Sme.sk mimo jiné ministra ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost. Kaliňák odvětil, že moderátor celou tragédii zužuje na politický problém.

 „Stavíte to jako fakt, nemáte to změřené,“ odvětil Kaliňák na tvrzení, že důvěru v ministra vnitra a policejního prezidenta Tibora Gašpara nemá ani velká část veřejnosti.

Koaliční strana Most-Híd však Kaliňákovu rezignaci požaduje. Na pondělí 12. března strana svolala Republikovou radu, na které rozhodne, zda ve vládě setrvá. Kvůli současné situaci stranu opustil už poslanec Igor Janckulík. 

Z Úřadu vlády odchází kvůli kauze šéf kanceláře premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Roman Šipoš.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu K. zastřelil minulý týden neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača. Policie za nejpravděpodobnější motiv zločinu označila investigativní novinářskou práci oběti.

Martinu K. pohřbili v pátek v obci Gregorovce na východě Slovenska, pohřeb novináře Jána Kuciaka proběhl v sobotu.

Kuciak ve svém posledním, nedokončeném článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatelů spojovaných s mafií na východním Slovensku a také údajné vazby na spolupracovníky premiéra Roberta Fica.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video