Pět ze sedmi obětí vraha Lubomíra Harmana.

Pět ze sedmi obětí vraha Lubomíra Harmana. | foto: Vladimír Šimíček, SME.sk

Slovensko drželo smutek za oběti masakru a řeší, zda to byli Romové

Slovensko drželo deset hodin státní smutek za oběti pondělního masakru v bratislavské Devínské Nové Vsi. Vrah tam zastřelil sedm lidí a poté obrátil zbraň proti sobě. Mezitím některá slovenská média upozorňují na fakt, že vyvražděná rodina nebyla ani převážně romská, ani nijak zvlášť konfliktní.

Památku sedmi zabitých uctilo celé Slovensko. V osm hodin ráno klesly vlajky na půl žerdi a kromě toho nesměly být v zemi třeba provozovány hazardní hry. Veřejnoprávní televize a rozhlas z programu stáhly všechny zábavní pořady.

Podobně omezené bylo také komerční vysílání, do éteru se například nedostaly některé druhy reklam. Minutou ticha začalo pracovní jednání ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy se zahraničními diplomaty i vyučování ve slovenských školách. Smutek oficiálně skončil v šest hodin večer.

Média: Rodina nebyla romská ani konfliktní

Zdravotní stav Čecha

Zdravotní stav většiny raněných při pondělní střelbě v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves se lepší, výjimkou je jen těžce zraněný Čech, který nadále leží v umělém spánku.
"Jeho zdravotní stav je nadále velmi vážný, žádné zlepšení nenastalo," charakterizovala mluvčí bratislavské univerzitní nemocnice Rút Geržová stav muže z Ostravska. Zasažen byl do pánevní části těla. Třiatřicetiletý Čech prý na Slovensku pracoval a v Devínské Nové Vsi měl mít přechodné bydliště.

Šest mrtvých včetně teprve dvanáctiletého chlapce patřilo k jedné rodině, o níž se až doposud hovořilo jako o převážně romské. Majitelka bytu podle slovenských médií ale nebyla Romka a sama v domě neměla nijak špatnou pověst; tu měly její dcera a vnučka.

K romskému etniku patřili jen jejich životní partneři a některé návštěvy, píší mnohá média.

Podle sousedky, která bydlí na stejném patře, to byli slušní lidé. "Vždy pozdravili," řekla listu paní Lýdia. "Také doma měli čisto," dodala paní Marta, další sousedka. Špatné jméno rodině podle sousedek dělala jen dcera staré paní Ružena Halászová s vnučkou Michaelou, které ji chodily navštěvovat. Matka s dcerou na sousedky působily jako bezdomovkyně.

Motiv největší tragédie svého druhu v novodobých dějinách země dosud není známý. Šlo snad o sousedské spory? Paní Slezáková žila v jednopokojovém bytě s dalšími třemi příbuznými. A podle starosty nebyly s rodinou Slezákových takové problémy jako před pěti lety s Ruženou Halászovou.

Oběti střelce z Bratislavy

Podle příbuzných hluční, ale jinak neškodní

Potíže s ní prokázala pět let stará reportáž televize Markíza. Podle ní Halászová spolu s další členkou rodiny v domě rozbíjely sousedům okna i poštovní schránky a hrozily jim smrtí. Problém tehdy řešila policie a místní úřad. Protože obě byly neplatičkami, městská část je z bytu vystěhovala.

"To, že se Ružena Halászová ocitla v bytě, kde se vraždilo, byla možná náhoda a byla tam na návštěvě, nebo tam bydlela načerno," uvedl starosta Mráz.

Sedmou obětí pak byla žena, kterou útočník zasáhl, když zřejmě náhodně vyšla na balkon sousedního panelového domu.

Motiv nikdy nezjistíme, říká slovenská policie

S jistotou se motiv pondělního masakru podle policejního prezidenta Jaroslava Spišiaka mužům zákona zřejmě nikdy nepodaří zjistit. Rasový motiv byl do jisté míry zpochybněn zjištěním, že vyvražděná rodina nebyla pouze romská, ale národnostně různorodá.

"Zjistit v dané situaci motiv a objektivně prohlásit, že toto byla příčina, je nereálný úkol. Protože myšlenka vraždit se zrodila v pachatelově hlavě a v té i zůstala," řekl Spišiak po jednání branně-bezpečnostního výboru parlamentu.

Poukázal na to, že útočník měl po zastřelení u sebe ještě osm zásobníků do samopalu a pět zásobníků do pistolí. "Vypadá to, že se buď chtěl skrývat, prostřílet se přes pokusy zadržet jej, nebo bojovat až do konce," dodal.

Vlajky stažené na půl žerdi - Slovensko drží smutek za oběti masakru. (2. září 2010)

Vlajky stažené na půl žerdi - Slovensko drží smutek za oběti masakru. (2. září 2010)

Naposledy byl na Slovensku vyhlášen smutek letos v dubnu za oběti leteckého neštěstí u západoruského Smolensku, při kterém zahynuli vysocí představitelé Polska včetně prezidenta Lecha Kaczynského.

Státní smutek byl v zemi také loni v létě, kdy Slováci uctili památku dvaceti obětí výbuchu v dolu v Handlové (více o důlním neštěstí čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video