Malá Fatra

Malá Fatra - pohled z úbočí Stohu k východu, na vrch Osnica | foto: Helena Křenková

Slovenští záchranáři v Malé Fatře hledali Čechy ztracené v mlze

  • 30
Slovenští horští záchranáři v neděli odpoledne v Malé Fatře hledali trojici českých skialpinistů. Ti se ocitli v nouzi, když za nepříznivého počasí během přechodu hřebene v oblasti hory Pekelník ztratili orientaci. Po vyčerpávajícím bloudění kontaktovali tísňovou linku, informovala slovenská horská záchranná služba.

Horskou záchrannou službu přivolali dva muži a jedna žena prostřednictvím linky 112. V oblasti, kde se nacházeli, byla špatná viditelnost a foukal silný vítr.

Na pomoc ztraceným skialpinistům vyrazili dva záchranáři a na lyžích s nimi sešli ke kabinkové lanovce. Ta je přepravila do Vrátné a dál už horští turisté pokračovali samostatně.

Slovenská horská služba upozorňuje turisty, že ve vysokohorském prostředí po vydatném sněžení přetrvává vysoké riziko pádu lavin.

Konkrétně v pohoří Malá Fatra platí zvýšené lavinové nebezpečí, tedy třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice.

Na hřebenech Malé Fatry je kromě toho mlha a slabá viditelnost. Služba nedoporučuje žádné hřebenové a horské túry nad pásmem lesa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video