Václav Klaus přijal na Pražském hradě slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče.

Václav Klaus přijal na Pražském hradě slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. (10. prosince 2012) | foto: Dan Materna, MAFRA

Gašparovič napodobil Klause, k výročí nezávislosti vypouští kriminály

  • 21
Přeplněné slovenské věznice se trochu uvolní. Prezident Ivan Gašparovič v úterý při příležitosti 20. výročí nezávislosti Slovenska potvrdil, že udělí amnestie. Podle deníku Sme by se na svobodě mohlo ocitnout na 550 vězňů.

Podle zpravodajského serveru SME.sk se může na svobodu dostat okolo 550 vězňů, kteří byli odsouzeni k trestu nižšímu než 18 měsíců. Ve všech případech se na bývalé vězně či odsouzené bude pohlížet jako kdyby nikdy odsouzeni nebyli.

Mají smůlu

Slovenská amnestie se nevztahuje na recidivisty, vrahy, pachatele obzvlášť závažných zločinů, neplatiče alimentů, drogové dealery a lidi odsouzené za ohrožování mravní výchovy mládeže. Pokud pachatelé konali pod vlivem drog či v opilosti, omilostněni rovněž nebudou.

zdroj: ČTK

Trestný čin museli spáchat neúmyslně nebo z nedbalosti. O splnění podmínek v jednotlivých případech rozhodnou na základě spisů odsouzených přímo ve věznicích soudcové.

V amnestii může doufat 5 161 vězňů, kteří si svůj trest odpykávají ve věznicích z nejnižším stupněm ostrahy. Ty jsou v současnosti naplněné na 125 procent. Slovenský zpravodajský server podotýká, že v zemi jsou kromě těch nejtěžších přeplněná všechna vězení.

Gašparovič tak napodobil Václava Klause, který v úterý při svém posledním novoročním projevu také vyhlásil amnestii. Z českých věznic by mohlo být propuštěno až až 7 000 vězňů. O propuštění každého z nich rozhodne soud.

Gašparovič udělil amnestii už v roce 2004, když se stal poprvé prezidentem. Tehdy propustil dvacítku vězňů. Nejrozsáhlejší amnestii vyhlásil v roce 1990 Václav Havel, který ještě jako prezident Československa propustil 23 tisíc vězňů. Na Slovensku se to týkalo přibližně deseti tisíc odsouzených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video