Igor Matovič s manželkou Pavlínou ve štábu hnutí OLaNO (1. března 2020)

Igor Matovič s manželkou Pavlínou ve štábu hnutí OLaNO (1. března 2020) | foto: Reuters

Slovensko odmítlo Fica, Matovič musí spojit demokratické síly, píše tisk

  • 86
Výsledky sobotních parlamentních voleb na Slovensku jsou prohrou expremiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, šéf vítězného hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič se bude muset zhostit své nejzodpovědnější role v politice, píší po volbách slovenská média.

„Slovensko nyní odmítlo Fica při vysoké volební účasti. Mnozí měli pocit, že je zradil systém, do kterého se naboural mafiánský virus a přepisoval programy vládnutí. Lidé si vybrali Igora Matoviče, protože věřili, že právě on porazí Fica,“ napsal list Sme.

Matovič se podle listu navzdory své desetileté politické kariéře zcela nestal politikem.

„Za ta léta vyzkoušel mnoha rolí. Nevypočitatelných, provokujících, konfliktních i odhalujících. V krátké době se bude muset zhostit své nejzodpovědnější úlohy: státnické,“ uvedl list.

Dodal, že Matovič bude muset spojovat demokratické síly, což pro něj bude největší změna.

Podle Denníku N jsou výsledky voleb důvodem k oslavě. „Lidé ukázali, že jim záleží na zemi a že vnímají, že za poslední léta ji Robert Fico unesl. Nyní si ji berou zpět, ačkoliv pod rukama Igora Matoviče se to ještě může lecjak zvrtnout,“ napsal deník.

Rozloučení s Ficem, jehož strana nevyhrála páté parlamentní volby v řadě, je podle listu závazkem pro vítěze voleb. „Matovič dosud jen křičel, protestoval, upozorňoval, co dělají ostatní špatně. Nyní bude muset vládnout,“ poznamenal list k osobě svérázného politika Matoviče.

Podle Němců zažívá Slovensko přelom

Politický přelom zažívá Slovensko i podle německých médií. Vítězné OLaNO označují za „protestní stranu“, jasnou porážku léta vládnoucího Směru-sociální demokracie (Směr-SD) dávají do souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky před dvěma lety.

„Unijní Slovensko zažívá politický přelom. Zdá se, že letitá vláda sociálních demokratů skončila,“ píše server veřejnoprávní televize ARD.

„Slovensko čeká změna vlády,“ konstatuje zase web listu Süddeutsche Zeitung, podle něhož by OLaNO mohlo s trojicí liberálních a konzervativních stran sestavit středopravicovou koalici, která by v parlamentu měla pohodlnou většinu.

„Byly to první parlamentní volby po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové přesně před dvěma lety. Krvavý čin vedl k rozsáhlým demonstracím proti špinavé politice a korupci,“ připomíná server deníku Die Welt, který stejně jako řada ostatních médií ve zprávě o Slovensku z velké části cituje německou agenturu DPA.

OLaNO charakterizují německá média jako protestní stranu, která je ale příznivě nakloněna Evropské unii i Severoatlantické alianci. Jednání o příští vládě podle nich nebudou jednoduchá. „Pozorovatelé očekávají zdlouhavá koaliční vyjednávání, protože protestního politika (Igora) Matoviče řada z nich považuje za nevypočitatelného,“ konstatuje ARD.

Volby vyhrálo Matovičovo hnutí. Na Slovensku skončila vláda zla, řekl Kiska

Šéf hnutí OLaNO, který se staví do role bojovníka proti korupci, podle ní na sebe dokázal strhnout hodně pozornosti i „drze provokačními akcemi“, mezi které patřila také cesta do francouzského Cannes k vile bývalého ministra financí za Směr Jána Počiatka, na jejíž bránu nalepil nápisy „Majetek Slovenské republiky“.

Přes všechny změny, které je možné čekat, počítají německá média s tím, že jedno zůstane stejné - a sice slovenský postoj k přerozdělování uprchlíků. „Na tom by se nemělo změnit nic ani pod možným premiérem Matovičem,“ podotýká DPA, která připomíná, že o tom šestačtyřicetiletý slovenský podnikatel v televizních debatách ujišťoval voliče.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video