Diskuze

Patová situace a hrozící ústavní krize, píší o volbách na Slovensku

Sobotní parlamentní volby na Slovensku skončily patem, zemi hrozí ústavní krize a vypsání předčasných voleb, napsala slovenská média v reakci na výsledky hlasování, podle kterých se do sněmovny dostalo osm stran a hnutí včetně krajní pravice.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J91a49n 37M79e18r28t56a

7. 3. 2016 17:07

Podle mě by asi byla nejlepší vláda bez Smeru, SNS a LSNS. Bez Smeru, aby se pročistilo prostředí a nekryly se levárny, bez SNS a LSNS, protože ty strany jsou za hranou. Jenže dohodnout takovou koalici je skoro nemožné. Možná nějakou přechodnou, třeba i úřednickou vládu, do předčasných voleb. Ale zase by ta strana potřebovala nějaký čas, tak aspoň dva roky, na nějaké odficování. Prospělo by, kdyby Fico rezignoval z vedení Smeru, společně se svými poskoky, ale to se čekat nedá. To už spíš by se spíš mohla část Smeru odštěpit, ale zatím to na to nevypadá.

0 0
možnosti
SH

Výsledky volieb u nás na Slovensku sú zrkadlom celej spoločnosti. Ľudia sú znechutení zlou polikou Ficovej vlády, množstvo korupčných škandálov, tunelovanie, rozkrádanie v zdravotníctve, kauza Váhostav- bezprecedentné okradnutie malých firiem, živnostníkov mega kamarátom predsedu strany Širokým, a veľa iných...zapálili zápalnú šnúru výbušnosti a nespokojnosti občanov. Mladí stavili na nové tváre: nacionalistu Kotlebu a rebela Borisa Kollára. Tak ako je roztrieštená politická moc, je aj spoločnosť. Sú to spojené nádoby. Konsenzus pri zostavení vlády bude ťažký pôrod. Bude to ešte veľmi zaujímavé ...:-/

0 0
možnosti

Novináři jsou dementi. Fico v pohodě sestaví vládu a to díky tomu, že má z čeho vybírat. Ostatně tento model silný Fico a dvě tři malé strany už Slovensko v klidu zažilo. Mám pocit, že jen líní novináři vytváří lži, kterými chtějí být zajímavý.

0 3
možnosti
MB

Fico to zkusí sám řekl, že nikoho nevylučuje, ale jednoduché to mít nebude. Potřebuje mít 76 poslanců a více Fico jich má 49 velmi velmi pravděpodobně se spojí s SNS už spolu ve vládě kdysi byli a umí se dohodnout před volbami naznačovali že by šli spolu do koalice SNS má 15 poslanců to je dohromady 64 a fico musí získat dalších 12 kde je vzít?

Svoboda a solidarita 21 poslanců Richarda Sulíka-- je sice silně proti EU, ale v ekonomických otázkách se Ficem na ničem neshodnou. Jsou to pravicoví liberálové něco jako naši Svobodní

OLANO -- 19 poslanců problém, že na rozdíl od Fica je to pravicová strana navíc předseda strany je vyloženě solitér jede sám na sebe nespolehlivý patrner Matovič je schopen jakoukoliv koalici potopit

LSNS Kotleba 14 poslanců-- Fico z toho,že by šel do vlády s touto stranou nemá žádnou radost. Dle jeho vyjádření pohrává si s myšlenkou,že by to zkusil jako poslední možnost, i když tato strana neuznává holocaust,apod. no ideální koaliční partner to není.

SME rodina- 11 poslanců strana která získala hlasy díky migrační krizi její předseda je něco jako český Babiš. Není jak vyhraněná jako Kotleba teoreticky by to šlo ale potom chybí Ficovi jeden poslanec.

Most-híd 11 poslanců-- slovensko-maďarská strana ta řekla, že nepůjde do vlády kde bude SNS trdy Ficův nejbližší partner takže tato možnost padá.

SIET 10 poslanců-- centristé no no dle mě by se dali ukecat, aby šli s Ficem, větší problém by mohli mít s SNS či SME rodina.

Celkově šanci na sestavení vlády Fico má. ALE vzhledem k výše uvedenému se mu vláda nebude sestavovat lehce. Spíše před volbami počítal, že bude muset sehnat jednoho koaličního partnera teď to vypadá,že jeden nebude stačit. Nebude to mít lehké, ale zkusí to.

1 0
možnosti
FN

Nestarejte se o Slovensko - oni se dohodnou. Hlavní je že posílili strany odmítající invazi imigrantů.

1 0
možnosti
VF

Výsledky voleb ukazují, že situace je řešitelná a věřím, že si s tím Slováci s přehledem poradí. Každopádně jde o výsledek skutečné demokracie. To pouze novinářská žumpa a ti, kteří za ní stojí, znovu ukázali, jak se snaží ovlivňovat veřejné mínění jiným směrem, například katastrofickými scénáři nebo zastrašováním, když jí prvky demokracie nevoní. Zůstává rozum stát nad žurnalisty, kteří se k takovému svinstvu propůjčí.

4 1
možnosti
MK

A pokud novinari nebudou nacky v parlamentu patricne vitat, Fritz Gehrlich by mohl byt odstrasujicim prikladem.

0 0
možnosti
TV

Rychlé předčasné volby, aspoň bude mít Fico i opozice možnost mobilizovat voliče a pak se uvidí kdo má většinu.

0 0
možnosti
ES

Prekvapenie pre bratislavských kaviarnikov a Palatu dopadlo to dobre presne ako som si prial, ale dnešne diskusie v televizii ukazujú, že sa v myslení dinosaurov nič nezmenilo.

3 1
možnosti
TV

Snad ani zastánce Fica pravice či národních socilalistů, nemůže povazovat výsledek, kdy nikdo nemuze sestavit vládu za dobrý.

0 0
možnosti
JH

Že už na Slovensku nebude vláda jedné strany je samozřejmě dobře.

Je to dobře i z pohledu ČR, protože poslední dobou jsme se hodně přihlásili k Visegradu a z pohledu západních demokracií spolek zemí bez velké demokratické tradice, kde ze 4 zemí 3 měly vládu jedné strany vůdcovského typu, nebylo úplně dobré společenství.

Ovšem převrátit kyvadlo do vlády žádné strany taky není úplně dobré řešení :-)

1 1
možnosti
LD

Já tomu asi nerozumím, ale je snad katastrofou, že už nevládne pouze jedna strana?

0 0
možnosti
RA

Uvidíme, řada stran má podobné cíle, pokud nespadnou do politikaření, mají šanci. BTW. Politikaření je důsledkem polistopadově nastaveného poměrného politického zastoupení, které designoval soudruh Rychetský a spol. , když z neznámých důvodů kopírovali prvorepublikový model, pro který bylly tipecké permanentní politické krize. zajímavé je, že komoušský volební systém nebyl díky komoušům demokratický, ale samotný systém byl v principu vetšinový a v nových podmínkách by byl velice robustní a jasně definující vítěze.

1 2
možnosti
PP

Právě proto, že jsme si více jak 40 let užili vlády jedné strany, máme poměrné politické zastoupení. ;-)

1 2
možnosti